Rödlöksbröd

Rödlöksbröd

2 tim
Förrätt
Går att frysa
Ett smakrikt bröd som håller sig färskt länge. Gott att dippa!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rodloksbrod/

Gör så här

  • Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt kvarg, smör, salt och större delen av mjölet.
  • Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 min.
  • Häll ut degen på bakplåtspapper i en långpanna. Tryck ut degen med mjölad hand. Låt jäsa ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smöret på svag värme. Låt den svalna. Grovhacka oliverna.
  • Lägg ut löken och oliverna över degen.
  • Tryck ner dem med fingertopparna nästan igenom degen så att det bildas gropar.
  • Ringla smöret som är kvar i pannan över degen. Strö över rosmarin och salt.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Låt svalna och skär i fyrkanter.
Klart!

Vitlöksdipp: Smaksätt 2 dl lätt crème fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta och 1 dl riven lagrad ost. Färsk rosmarin kan bytas ut mot 2 tsk torkad.

Ingredienser

Jäst
50 g
Ljummet vatten ca 37°
5 dl
250 g
2 msk
Salt
2 tsk
Durumvetemjöl
4 dl
Vetemjöl
9 dl
Rödlökar
2
3 msk
Svarta kärnfria oliver
½ dl
Färsk rosmarin
1 msk
Gourmetsalt
1 tsk