Kirskålspaj med ost

Kirskålspaj med ost

1 tim Huvudrätt
Kirskål tillsammans med lagrad ost blir en riktigt bra smakkombination. Underbar paj att bjuda på såväl till lunch som till fest. Plocka den förvildade matgrönsaken kirskål och förväll. Frys in och plocka fram under hela året.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär smöret i tärningar och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, salt och vatten. Mixa hastigt till en deg.
  • Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt ca 30 min.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Fyllning:
  • Rensa bort stjälkarna på kirskålen. Koka den hastigt i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kirskål med finriven vitlök 2–3 min. Fördela kirskål och ost i det förgräddade pajskalet.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och cayennepeppar. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 20–25 min.
  • Låt kirskålspajen svalna något innan servering.
Klart!
Tips:

Riv överbliven ost och frys in. Perfekt till lasagne och gratänger.

Energi:

521 kcal

Protein: 16 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 39 g

Ingredienser

Pajskal:
125 g
Vetemjöl
3 dl
Salt
1 krm
Vatten
2 msk
Fyllning:
Kirskål
200 g
2 msk
Vitlöksklyfta
1
Riven lagrad ost, t ex Svecia
150 g
Ägg
3
2 dl
1 dl
Salt
½ tsk
Cayennepeppar
1 krm