Brynt smörkola med havssalt

Brynt smörkola med havssalt

1 tim
Brynt smör i kolasmeten lyfter kolasmaken ytterligare! Strö över flingsalt precis innan servering. Skär kolan i generösa bitar och njut av denna ljuvliga kola.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/brynt-smorkola-med-havssalt/

Gör så här

  • Bryn smöret under ständig vispning i en tjockbottnad, vid kastrull. Ta från värmen. Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap.
  • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Skär eller klipp brynt smörkola bitar. Strö över lite flingsalt vid servering.
Klart!

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Energi:

61 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 3 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
3 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1½ dl
Glykossirap
1 msk
Flingsalt
½ tsk