Orange chicken
Nytt

Orange chicken

45 min
Huvudrätt
Orange chicken består av friterad kyckling som vänds ner i en klibbig apelsinsås med smak av ingefära, vitlök, soja, vinäger och sesam. Detta är en rätt som kräver tid, men det är den värd! Det är viktigt att kycklingen blir ordentligt krispig innan den vänds i den smakrika apelsinsåsen. Servera gärna med svart ris.
https://www.arla.se/recept/orange-chicken/

Gör så här

  • Skär kycklingen i cm-stora bitar.
  • Blanda majsstärkelse, vetemjöl, salt och peppar i en bunke. Vispa ner ägg och vatten. Vänd ner kycklingen och ställ kallt ca 30 min.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Apelsinsås:
  • Skala och finriv vitlök och ingefära.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Fräs vitlök, ingefära och chili flakes ca 1 min under omrörning. Tillsätt farinsocker och strösocker. Blanda väl.
  • Tillsätt apelsinskal, saft, vatten, soja och vinäger. Koka ihop tills sockret löst upp sig. Tillsätt sesamolja och smaka av med salt.
  • Rör ut majsstärkelsen i det kallt vattnet. Rör ner i såsen och sjud tills såsen tjocknat.
Orange chicken:
  • Hetta upp oljan till ca 180° i en bred kastrull eller fritös. Fritera kycklingen i omgångar ca 6 min, tills den är riktigt krispig. Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  • Blanda den friterade kycklingen noga med apelsinsåsen. Strö över fint skuren salladslök och rostade sesamfrön.
  • Servera orange chicken med nykokt ris.
Klart!

Ingredienser

Kycklinglårfilé
500 g
Majsstärkelse
½ dl
Vetemjöl
1½ dl
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk
Ägg
1
Kallt vatten
1½ dl
Olja, till fritering
5 dl
Apelsinsås:
Vitlöksklyftor
3
Färsk ingefära
25 g
2 msk
Chili flakes
1 tsk
Farinsocker
½ dl
Strösocker
½ dl
Apelsin, finrivet skal och pressad saft
1
Kallt vatten
½ dl
Japansk soja
1 msk
Risvinäger
½ dl
Sesamolja
1 msk
Salt
Majsstärkelse
1 msk
Kallt vatten
1 msk
Till servering:
Svart ris
3½ dl
Salladslök
1 knippe
Rostade sesamfrön
3 msk