Vörtbröd

Vörtbröd

2 tim 30 min
Frukost
Går att frysa
Detta vörtbröd blir saftigt och smakrikt. Det får sin mustiga smak av både julmust, porter, pomerans, kryddnejlika och ingefära. Välj om du vill ha med russin eller ej i ditt vörtbröd! Underbart gott till både julskinka och cheddarost. Vört är det självklara brödet när det är dags för dopp i gryta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vortbrod/

Gör så här

  • Lägg russin i 1 dl vatten.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till max 37°.
  • Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
  • Tillsätt sirap, honung, kryddor, avrunna russin, det mesta av mjölet och allt salt.
  • Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
  • Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar.
  • Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem i smorda brödformar eller på bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
  • Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda 5 min. Sänk sedan värmen till 225° och grädda ytterligare ca 30 min. Innertemperaturen på brödet ska vara ca 98°.
  • Värm upp sirap och vatten i en liten kastrull eller i micro. Pensla de nygräddade bröden med sirapen.
  • Låt vörtbrödet svalna innan det skivas upp.
Klart!

Ingredienser

Russin
1 dl
Vatten
1 dl
100 g
Julmust
33 cl
Porter
33 cl
Jäst
50 g
Mörk sirap
1 dl
Honung
½ dl
Malda pomeransskal, eller finrivet skal av 1 apelsin
1 msk
Malen ingefära
½ msk
Malen kryddnejlika
½ tsk
Rågsikt
ca 18 dl
Salt
1 tsk
Till pensling:
Mörk sirap
½ dl
Vatten
2 msk