Julbak

Så gör du de saftigaste lussebullarna – våra bästa tips

Så gör du de saftigaste lussebullarna – våra bästa tips

Vad vore julen, lucia och glöggmys utan saffransbröd? Varianter på lussekatter har vi bakat i över 100 år i Sverige, de olika formerna på bullarna har sitt ursprung i olika fornnordiska symboler. Här hjälper vi dig att lyckas med dem så att de blir riktigt saftiga och goda.

Knep för att få ut mer saffranssmak

  • Ha ner saffranet när du värmer mjölken.
  • Blanda ½ dl socker och ½ dl vatten i en kastrull och koka upp med en påse saffran. Låt dra, gärna över natten om du har tid men 10 minuter är bättre än inget.
  • Mortla saffranet med sockret i receptet innan du blandar ner det i degvätskan.

Saffran i sprit

Riktigt mycket smak av saffran får du om du marinerar den i sprit. Blanda 1-2 g saffran med några matskedar valfri spritsort och låt marinera i. rumstemperatur, ju längre desto bättre! Sedan är det bara att hälla i vätskan i degen när du bakar.

Innan och efter gräddning

  • Lägg russinen i blöt i 10 minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare.
  • Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25°.
  • För att få fin glans och också för att bullarna ska hålla sig saftiga länge, pensla med upp-penslat ägg direkt efter att bullarna kommit ut ur ugnen.
  • Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.

Lussebullar med Kesella® kvarg eller smör?

Med smör blir bullarna luftigare och med Kesella (kvarg) blir de lite matigare. Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullarna som är bakade med kvarg blir lite fräschare i smaken. Lussebullarna håller lika länge oavsett om du bakar med smör eller kvarg men bullarna med kvarg kan kännas saftiga lite längre. Väljer du att baka med kvarg går det bra att välja både den vanliga och lättvarianten.

Pensla bullarna efter gräddning

Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.

Spara lussebullarna

Frys in gräddade bullar som inte ska ätas direkt. Vill du kan du göra egna bake-off-bullar, frys då bullarna när de är utbakade. När du sedan vill baka dem, tina, jäs och grädda som vanligt.

Tina frysta lussebullar

Låt dem tina i kylen och värma dem snabbt i ugnen på låg värme innan de ska ätas.