• Artiklar
  • Så gör du de saftigaste lussebullarna – våra 7 bästa tips!
Julbak

Så gör du de saftigaste lussebullarna – våra 7 bästa tips!

Så gör du de saftigaste lussebullarna – våra 7 bästa tips!

Vad vore julen, lucia och glöggmys utan saffransbröd? Varianter på lussekatter har vi bakat i över 100 år i Sverige, de olika formerna på bullarna har sitt ursprung i olika fornnordiska symboler. Här hjälper vi dig att lyckas med dem så att de blir riktigt saftiga och goda.

Här hittar du vårt bästa recept på klassiska lussebullar:

1. Maxa smaken

För att lussebullarna ska smaka extra mycket saffran kan du ha ner saffranet redan när du värmer mjölken. Har du ännu mer tid kan du koka upp en kastrull med ½ dl socker och ½ dl vatten med en påse saffran och låta dra över natten.

2. Saftiga russin

Lägg russinen i blöt i 10 minuter innan du trycker ner dem i bullarna så blir de saftigare då russinen inte suger i sig vätskan ur bullarna.

3. Varmluft eller inte?

Över- och undervärme är bättre än varmluft när du gräddar. Om du ändå vill använda varmluftsfunktionen – sänk temperaturen med 25°.

4. Extra glans

Ett litet trick är att pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem ur ugnen, så blir de glansiga och fina.

5. Snåla inte med knådandet

Knåda degen ordentligt, för hand eller i bakmaskin, så att glutentrådarna bildas och gör degen lätt att jäsa.

6. Baka med Kesella® kvarg eller smör

Med smör blir bullarna luftigare och med Kesella® (kvarg) blir de lite matigare. Smakmässigt så lyfter smöret fram saffranet medan bullarna som är bakade med kvarg blir lite fräschare i smaken.

7. Förvara bullarna rätt

Frys in gräddade bullar, och tina dem i kylen innan de åker in i ugnen igen. Vill du kan du göra egna bake-off-bullar, frys då bullarna när de är utbakade. När du sedan vill baka dem, tina, jäs och grädda som vanligt.