Janssons frestelse

Janssons frestelse

60+ min Buffé
Klassikern Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ det här receptet för en krämig Jansson där ansjovisen skänker både god smak och sälta. Janssons frestelse kan lagas helt klar dagen innan den ska avnjutas. Klicka gärna på lite extra smör när den värms på i ugnen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
  • Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
  • Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet.
  • Grädda din Jansson i nedre delen av ugnen 45-50 minuter.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

410 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 32 g
Fett: 27 g

Ingredienser

Gul lök
1
1 msk
Potatis
750 g
Ansjovisfilé
100 g
2 dl
1 dl
Ströbröd
1 msk