Att koka ägg behöver inte vara ett lotteri. Följ våra enkla knep så får du ägget precis så löskokt, hårdkokt eller mittemellan som du vill ha det.
Så kokar du ägg
- Lägg ner äggen försiktigt i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker äggen.
- Koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder, det vill säga kommer upp enstaka bubblor i vattnet. Om vattnet kokar för häftigt kan äggen spricka.
- Det är nu du ställer klockan för den koktid du önskar. Nedan kan du se vilka koktider som gäller för lös- till hårdkokt.
- När äggen kokat färdigt, häll av vattnet och spola dem i kallt vatten så att kokningen stannar av. Då blir de också lättare att skala.
Koktid för ägg
En riktlinje är runt 5-7 minuter för ett löskokt ägg, och uppåt 8-10 minuter för ett hårdkokt ägg.
Tips – skala ägg lätt
Att skala ett kokt ägg kan ibland bli en stökig historia. Testa våra tips för hur du skalar ägget lättare:
- Rulla det svalnade ägget mot ett hårt underlag tills skalet lossnat.
- Lägg ägget i ett glas med kallt vatten och skaka ordentligt tills du lätt kan dra av skalet.
- Lägg till en liten sked bakpulver i det kokande vattnet och skala när äggen svalnat.
- Äldre ägg är lättare att skala – ju färskare desto svårare.