Laxsida i ugn
Nytt

Laxsida i ugn

45 min
Huvudrätt
När du ska laga mat till många är laxsida i ugn en perfekt rätt att bjuda på. Fisken sköter sig själv i ugnen. Servera med kokt potatis och en kall gräddfilssås smaksatt med rom och örter. En sallad till detta så är måltiden komplett!
https://www.arla.se/recept/laxsida-i-ugn/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 125° varmluft.
  • Ta bort ev ben från laxen och lägg den i en ugnsform med skinnsidan nedåt.
  • Pensla laxen med smör- & rapsolja. Strö på salt, nymalen svartpeppar och finrivet skal av citronen.
  • Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 52-56°. Det tar ca 25 min beroende på ugn och tjocklek på laxen.
  • Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten och rör ihop den kalla såsen. Ställ såsen kallt till servering.
  • Blanda spenat med halverade tomater och gurkbitar, olivolja och salt. Klyfta citronen.
  • Servera laxsida i ugn med potatis, kall sås, citronklyftor och sallad.
Klart!
Energi:

714 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 7,2 g
Protein: 44,2 g
Kolhydrater: 45,7 g
Fett: 39,4 g

Ingredienser

Färsk laxsida
ca 1⅖ kg
2 msk
Salt
1½ tsk
Nymalen svartpeppar
Citron
1
Kall sås:
5 dl
Röd stenbitsrom
80 g
Färsk gräslök, fint skuren
½ kruka
Liten rödlök, finhackad
1
Dijonsenap
2 tsk
Salt
¾ tsk
Nymalen svartpeppar
Till servering:
Potatis
1⅘ kg
Färsk spenat
200 g
Cocktailtomater
500 g
Gurka
1
Kallpressad olivolja
2 msk
Flingsalt
1 tsk