Klassisk knäck

1 tim
Klassisk knäck

Lär dig hur man gör knäck när den är som allra godast! Detta är det klassiska receptet på knäck med mandel i smeten.

Ingredienser

3 dl
Ljus sirap
3 dl
Strösocker
3 dl
Skållad, hackad mandel
1 dl
2 msk

Gör så här

  • Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka utan lock tills temperaturen når 126°-130°, ca 25-35 min. Rör då och då. Rör ner smör och mandel.
  • Häll smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Lägg till recept till tillagad

Har du ingen termometer? Gör kulprovet! Kulprov: Häll några droppar smet i iskallt vatten. Om de går att rulla till en hård kula är knäcken färdig. Ju högre temperatur desto hårdare knäck. Smaken skiljer sig också åt - vid lägre temperaturer känner du smöraromen bättre och vid de högre tar smaken av karamelliserat socker över.

Näringsvärden, per styck

Energi:

40 kcal

Energifördelning: per styck
Protein: 0 g
Fett: 2 g
Kolhydrater: 5 g
Klassisk knäck
Video Bästa knäcktipsen

Vår provkökskock Lotta ger dig alla knepen för att lyckas med julens godaste knäck. God jul från oss på Arla!

https://www.arla.se/recept/klassisk-knack/