Julbröd med dinkel

Julbröd med dinkel

60+ min Buffé
Saftigt julbröd med dinkel som enkelt kan brytas till önskad bit av gästerna.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/julbrod-med-dinkel/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig.
  • Tillsätt kvarg, smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigtmed maskin ca 10 min, tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Dela sedan varje del i 3 och rulla ut till 40 cm långa längder.
  • Lägg längderna 3 och 3 i kors på bakplåtspapper på en plåt. Fläta och forma till runda bröd.
  • Garnera med oliver. Låt jäsa ca 30 min.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 10 min, sänk till 175° och grädda ytterligare 20 – 25 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
Ljummet vatten ca 37°
5 dl
250 g
Svenskt Smör från Arla®, rumsvarmt
50 g
Salt
2 tsk
Siktat dinkelmjöl
1 kg
Svarta oliver
12