Crostini med kycklinglevermousse

Crostini med kycklinglevermousse

60+ min Buffé Förrätt
Kycklinglevermousse är lyxigt god men enkel att göra. Det är dessutom ett mycket prisvärt alternativ till exklusiv ank- eller gåslevermousse. En klick på crositini bli ett perfekt tilltugg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skär levern i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och ansjovis. Krossa enbär och lagerblad med salt i en mortel.
  • Stek lever, lök och vitlök gyllenbrunt i smör. Blanda ner ansjovis, tomatpuré, konjak, enbärskrosset, peppar och rosmarin. Låt koka 2-3 min.
  • Låt blandningen svalna och mixa den i en matberedare. Klicka ner smöret och mixa till en slät smet. Låt svalna.
  • Vispa grädden och vänd ner den i blandningen, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl 2-3 tim.
  • Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
  • Koka upp vin och socker och koka ihop tills ca ¾ dl återstår. Lägg i äppelklyftorna och låt sjuda 2-3 min. Låt klyftorna kallna i lagen.
  • Lägg en klick kycklinglevermousse på varje crostini, toppa med äppelklyftor och garnera med rosmarin.
Klart!
Tips:

Tips! Det går utmärkt att använda fryst kycklinglever, som kan vara lättare att få tag i. Låt den tina innan du steker den.

Färsk rosmarin kan bytas ut mot ½ tsk torkad. Portvin kan bytas ut mot druvjuice. Crostini kan bytas ut mot rostade baguetteskivor.

Energi:

65 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 3 g

Ingredienser

Kycklinglever
300 g
Schalottenlökar
4
Vitlöksklyftor
2
Ansjovisfiléer
2
Enbär
3
Lagerblad
1
Salt
2 krm
Tomatpuré
1 msk
Konjak
1½ msk
Svartpeppar
1 krm
Grovhackad färsk rosmarin
1 msk
2 msk
1 dl
Röda äpplen
2
Portvin
1½ dl
Strösocker
½ dl
Till servering:
Crostini
30