Vaniljfyllda saffransbullar

Vaniljfyllda saffransbullar

1 tim 30 min
Går att frysa
Vaniljfyllda saffransbullar är otroligt gott. Pensla bullarna med smält smör och låt dem få ett dopp i sockerskålen när de kommer ut ur ugnen. Försök att äta dem utan att slicka dig runt munnen! För ett enklare recept går det bra med färdig vaniljkräm.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/vaniljfyllda-saffransbullar/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Rör ner i bunken. Klicka ner smöret och tillsätt saffran, socker, salt, ägg och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Gör vaniljkrämen: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och socker. Värm upp och låt dra en liten stund. Plocka upp vaniljstången.
  • Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke. Häll den varma mjölken över äggen under omrörning. Vispa till en slät smet och häll tillbaka i kastrullen.
  • Vispa på medelvärme tills den tjocknar. Ta från värmen och vispa ner smöret. Låt kallna. Häll upp krämen i en spritspåse med tyll.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut 30 släta bullar. Sätt spristpåsens tyll i botten på bullen och fyll med ca 1 msk vaniljkräm. Låt jäsa ca 30 min.
  • Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.
  • Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa i socker.
Klart!

Skölj och torka vaniljstången. Mixa den med socker till ett vaniljsocker.

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
150 g
Saffran à 0,5 g
2 kuvert
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Ägg
1
Vetemjöl, 15 dl
900 g
Vaniljkräm:
4 dl
Vaniljstång
1
Strösocker
1 dl
Äggulor
5
Majsstärkelse
1 dl
50 g
50 g
Strösocker, till garnering
1 dl