Gräddsås till köttbullar

Gräddsås till köttbullar

20 min
En extra fyllig och lyxig gräddsås som passar perfekt till helgens köttbullar eller pannbiff, men även till kalkon och kalvrätter. Variera smaken genom att byta ut örtkryddorna!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smält smör i en kastrull och fortsätt fräsa under ständig omrörning tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
  • Vispa ner mjöl och lite av grädden till en tjock stuvning. Tillsätt resterande grädde, lite i taget, under vispning. Tillsätt örtkryddor (och ev steksky från köttbullarna).
  • Låt sjuda på låg värme minst 10 min men gärna längre. Rör då och då. Tillsätt smulad buljongtärning, soja, madeira och worcestersås. Låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Klart!
Energi:

393 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 40 g

Ingredienser

50 g
Vetemjöl
1 msk
3 dl
Örtkryddor, t ex torkad timjan
1 tsk
Köttbuljong
½ tärning
Japansk soja
1 msk
Madeira
1 msk
Worcestershiresås
2 tsk
Salt och peppar