Köttbullar

Köttbullar

45 min Huvudrätt
Hemgjorda köttbullar slår det mesta och går alltid hem. Här är ett bra grundrecept på köttbullar som du gärna kan servera med gräddsås, potatismos och lingonsylt. Du kan också servera köttbullar med en klassisk rödbetssallad. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla 10 min.
  • Lägg i färs, lök, ägg, salt och peppar. Rör till en jämn smet.
  • Forma smeten till jämna köttbullar. Stek dem i smör-&rapsolja på medelvärme ca 5 min.
Potatismos
  • Skala potatisen och skär i bitar.
  • Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min.
  • Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  • Värm mjölken och grädden och rör ner i potatisen. Smaksätt med salt och peppar. Rör moset luftigt. Servera köttbullarna med potatismoset, gurkan skuren i skivor och lingon.
Klart!
Energi:

555 kcal

Protein: 32 g
Kolhydrater: 43 g
Fett: 27 g

Ingredienser

Köttfärs
500 g
Ströbröd
½ dl
1 dl
Finhackad lök
2 msk
Ägg
1
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2 msk
Potatismos:
Mjölig potatis
1 kg
2 dl
½ dl
Salt och peppar
Gurka
½
Rårörda lingon
½ dl