Arlabloggen

Ny vedpanna

DSC_0027

Vår gamla vedpanna som funnits sedan 1973 gav upp för några månader sedan. Vi fick rinnande vatten i källaren, men knappast något wow över det, för det var på golvet. Det blev en inomhusbäck. För att kunna fortsätta ha vatten i huset var vi tvungen att stå ut med den och vänja oss vid det pittoreska inslaget i källaren. Det blev en stärkande historia. Behärska irritation,hoppa över bäcken hoppa tillbaka, varje gång vi skulle i och ur ladugårdsoverallerna.  Sedan bestämde vi vilken panna vi skulle köpa. Då blev det strömavbrott och vad händer? Pannan slutar läcka! Hjälp, har vi köpt vedpanna i onödan? Man skulle unna gjort mycket skoj för de pengarna. Lugn, bara lugn, sa Calle.

Men tack och lov så satte den igång igen veckan innan pannan skulle komma. Nu har vi burit ut den gamla pannan och in två akumulatortankar. Den nya pannan vägde ca 300 kg, tur att man har traktor i sådan här lägen.

DSC_0034

Michael och Calle trixade för att få ner den genom källartrappan och sedan in genom den trånga källardörren utan att repa den. Jag satt i traktorn och släppte några mm på lastaren vartefter deras gestikuleringar.

DSC_0036

Idag när det är -15 är man glad att den står där  den står. Om några dagar ska den kopplas in.

Vi ville ha en vedpanna eftersom det  är förnyelsebar energi. Den nya pannan är väldigt effektiv. Den har en verkningsgrad på 93%. Vi har skog som hör till gården och kan ta vara på vindfällen och använda som ved. Nästan gratis, men inte arbetsfritt. Men det luktar så gott när man sågar ved med motorsågen. Och snart ska det värma gott också!