Scones

Scones

30 min
Mellanmål Frukost
Går att frysa
Nygräddade, hembakade scones - en riktig klassiker som smakar lika bra varje gång. Scones passar utmärkt till tebjudningen, mellanmålet eller helgfrukosten. Snabbt och enkelt recept. Har du inte filmjölk hemma går det lika bra med mjölk.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/scones/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke. Finfördela smöret i mjölet. Rör i filmjölken och arbeta raskt ihop till en deg.
  • Tag upp degen på en mjölad arbetsbänk och platta ut till 3 runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och skåra kakorna korsvis i 4 delar med en vass kniv. Nagga gärna med en gaffel.
  • Grädda i mitten av ugnen 12-15 min till fin färg. Låt svalna något på galler. Servera nybakade scones med smör, ost och marmelad eller färskost och sylt.
Klart!

Smaksätt gärna degen med rivet skal av 1 citron, apelsin eller lime. Om du inte har filmjölk hemma går det lika bra med mjölk.

Smöret i sconesdegen bör alltid vara kylskåpskallt. Ett tips är att hyvla smöret med en osthyvel så går det enklare att blanda.

Om du gör små portionsscones kan du lägga dem i bakformar så stannar allt smör kvar och ger riktigt god smak.

Energi:

152 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 3 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 6 g

Ingredienser

Vetemjöl (300 g)
5 dl
Bakpulver
2 tsk
Strösocker
2 tsk
Salt
½ tsk
75 g
2½ dl