Den lika enkla som perfekta kombinationen av mjöl, socker, ägg och smör kallas kladdkaka. Så här lyckas du med en drömmigt god kaka – varje gång. Vi avslöjar hemligheten bakom det perfekta kladdet, inspirerar till nya smaker och smarriga serveringar. Och glöm inte djungelordspråket: Kladdkakan blir alltid klar innan du tror!
Här hittar du: Fixa smeten | Smaksätt | Servera
Grunden – så får du till en riktigt kladdig smet
Gör bara en av grejerna nedan och kladdfaktorn på din kaka lär öka. Gör du alla, oj oj oj, vilken kaka!
- Tidig start = optimal kaka! Baka kakan minst tre timmar innan den ska ätas – då hinner den ”stanna” och få perfekt kladdig konsistens.
- Vispa lugnt! Vispa alltid ihop smeten med handvisp. Vispa bara så mycket att alla ingredienser precis går ihop för maxad kladdighet.
- Keep it cool. Ha inte för hög ugnstemperatur. Max 175 grader i vanlig ugn och max 160 grader i varmluftsugn.
- Lär känna din ugn! Har du en riktig heting eller en lite kyligare variant? Eftersom alla ugnar är olika kan du inte lita blint på ugnstiden som står i recepten.
- Ha hjärnkoll på kakan! Ta en koll på kakan redan efter halva baktiden och passa den noga de sista 5 minuterna. Det är värt att ta en extra sväng förbi ugn för att undvika en torr kaka.
- När är kladdkakan klar? Skaka lite på kakan mot slutet av gräddningen. Och ta ut den när den fortfarande är lite wobblig, det vill säga dallrar i mitten, men den ska ändå inte vara blöt utan ha en torkad hinna.
- Tänk på att rumsvärme regerar! Låt kakan svalna i rumstemperatur och ät den rumsvarm samma dag – då är den som kladdigast.
- Håll kakan kall! Servera kakan kylskåpskall om du vill ha den riktigt seg och kladdig.
Pimpa smeten med suveräna smaksättningar!
Det finns inga gränser för vad mycket gott vår älskade kladdkaka kan smaksättas med. På Arla.se bjuder vi på 79 olika recept på ljuvliga kladdkakor. Prova kladdkaka med chili, chokladmaräng eller turkisk peppar! Eller använd vårt populära grundrecept på kladdkaka och smaksätt med något smarrigt som kaffe, brynt smör eller varför inte ostbågar?
- Krydda med kaffe. Blanda ner 1 tesked snabbkaffepulver direkt i smeten.
- Chockerande god chokovanilj! Blanda endast ner kakao i 2/3 av smeten, smaksätt den andra delen med ytterligare vaniljsocker och gör en marmorerad chokovaniljkaka.
- Sött möter salt. Rör ner en nypa salt i smeten som härlig smakbrytning mot det söta.
- Kakao de luxe! Använd kakao av god kvalitet, en liten investering men du kommer märka skillnaden.
- Brynt men inte bränt. Bryn smöret först och kakan får en lite nötig karamelliserad smak.
- Suveräna kolatoner!* Byt ut strösockret mot råsocker, farinsocker eller muscovadosocker för att ge kakan mer kolasmak.
- Choklad möter ostbåge = kärlek! Pimpa din kladdkaka med några rejäla nävar ostbågar. Häll smält mjölkchoklad över.
- Tropiskt till formen. Bröa med kokosflingor istället för ströbröd.
- Knaprigt gott! Bröa med sesamfrön istället för ströbröd för härligt knaprigt tuggmotstånd.
Smarriga tillbehör till kladdkakan
En kladdkaka är inte bara en kaka. Med lite god garnering och tillbehör kan den lätt förvandlas till en tårta.
- Var upp och ner-smart! Ska du dekorera kladdkakan och få en perfekt plan yta, vänd den upp och ner.
- Pimpa den med det lilla extra! Bre smält choklad, Nutella, färskost smaksatt med lite pressad citron och florsocker, jordnötssmör, hemkokt kolasås eller dulce de leche-kräm från burk över kakan. Garnera med hackad choklad, hackade nötter, strössel eller bär.
- Gotta till grädden ännu mer! Vispad grädde är det självklara tillbehöret till kladdkaka. Älskar du polkagrisar? Krossa en näve polkagrisar och blanda i grädden. Eller smaksätt med hackad choklad, daim, lakrits. kanel, kardemumma, rivet citron- eller apelsinskal, olika likörer, oboy eller snabbkaffepulver.
- Testa något nytt i stället för grädde! Byt ut vispgrädden mot vispad syrad grädde, vispad crème fraiche eller naturell färskost.
Snyggt! Nu är du expert på kladdkaka. Se alla våra kladdkakerecept