• Artiklar
  • Airfryer – 7 recept du vill testa direkt
Topplista

Airfryer – 7 recept du vill testa direkt

Airfryer – 7 recept du vill testa direkt

Letar du efter recept som passar i en airfryer? Då har du kommit rätt! Att laga mat i en varmluftsfritös är både enkelt och supergott – här har vi samlat våra bästa tips med allt från frukost till dessert.

1. Kyckling för alla smaker

När du lagar kyckling i en airfryer slipper du stekos och frityrolja, men får ändå samma saftiga och frasiga resultat som i en ugn eller fritös. Vad är du sugen på idag – marinerade filéer, krispiga kycklingklubbor eller kanske en hel kyckling smaksatt med dina favoritörter?

2. Lax – en middagsfavorit

Lax är alltid ett perfekt val till middag, oavsett om det är vardag eller helg. Lägg in en hel laxfilé tillsammans med lite grönsaker eller testa att panera laxbitar i cornflakes för en extra krispig yta!

Tips!

  • Tänk på att lägga maten i ett lager och inte på varandra, detta för att få ett jämnt och fint resultat.
  • Spraya eller smörj in maten i en liten mängd rapsolja för en extra krispig yta.
  • Förvärm din airfryer i 3–5 minuter innan du lägger in maten för att få ett snabbare, jämnare och ännu krispigare resultat.
  • Det mesta du kan laga i en vanlig ugn eller fritös går lika bra att laga i en airfryer.

3. Potatis är alltid en bra idé

Klyftpotatis eller pommes frites går alldeles utmärkt att tillaga i en airfryer och det perfekta tillbehöret till både kyckling och lax. Ett tips är att strö över lite riven parmesan över potatisen strax innan de är klara – mums!

4. Koka ägg utan vatten

Koka ägg i en airfryer? Javisst! Det enda du behöver göra är att placera äggen i korgen till din airfryer och sätta på rätt tid. Frukosten är redo!

5. Quesadillas på nolltid

Quesadillas är en riktig favorit både till vardag som fest och bara fantasin sätter gränser på innehållet! Här är ett av våra bästa recept på en vegetarisk variant som passar perfekt till en airfryer.

6. Släng ihop en sandwich

Vill du svänga ihop något snabbt och gott till lunch eller mellanmål? En klassisk toast är smidigt att tillaga i din airfryer. Toppa valfritt bröd med smör, en god ost, lite kryddor eller det du har hemma just nu och lunchen är serverad!

Visste du att...

  • En airfryer är ett energisnålt val jämfört med de flesta varmluftsugnar?
  • De vanligaste airfryer-modellerna har delar som går utmärkt att rengöra i diskmaskin?

7. Stilla sötsuget

Att laga dessert i en airfryer är busenkelt. Fixa en smaskig s’mores på bara några minuter eller rör ihop en klassisk chocolate chip cookies-smet. Låt de ljuvliga kakorna baka sig höga och sega innan du bjuder gästerna (eller behåller alla för dig själv!).

Så får du rätt temperatur i airfryer

Till skillnad mot en traditionell ugn, räcker det med lägre temperatur i en airfryer då den snabba luftcirkulationen ger en mer intensiv värme. Ett enkelt knep är att sänka temperaturen på ugnsrecept med 15°C för att anpassa ditt recept till en airfryer.

Tänk även på att mindre matbitar tillagas bäst vid högre temperaturer under en kortare tid. Detta kommer att ge dem en härlig, krispig finish. Större bitar blir bättre vid en lägre temperaturer under längre tid, eftersom det gör att insidan tillagas ordentligt utan att utsidan bränns.

Ta hjälp av vår tabell för att omvandla temperatur och tid från dina favoritrecept!

Temp (C°) i ugn Temp (C°) i airfryer Min i ugn Min i airfryer
150 135 60 48
165 150 45 36
175 165 30 24
190 175 20 16
205 190 15 12
220 205 20 8

Fler recept att laga i din airfryer