• Artiklar
  • Innertemperatur för torsk – så lyckas du med den godaste torsken
Matskola

Innertemperatur för torsk – så lyckas du med den godaste torsken

Innertemperatur för torsk – så lyckas du med den godaste torsken Torskrygg i ugn med gräddig sås och räkor – en stående favorit!

Torsk är en riktigt god fisk som går att variera på många olika sätt – både till vardags och fest! En av hemligheterna bakom en riktigt god torsk är att pricka rätt med innertemperaturen med hjälp av en stektermometer. Nedan hittar du rätt innertemperatur att sikta på samt fler tips för en perfekt torsk.

Innertemperatur för torsk

Innertemperaturen i den tjockaste delen av torsken bör vara cirka 52˚C. Kom ihåg att graderna kan stiga lite efter tillagning, så du kan avsluta tillagningen lite innan önskat gradtal och sedan låta torsken vila. Torsken är klar när köttet är vitt (alltså inte genomskinligt) och fast.

Temperatur i ugn

Satsa generellt på tillagning i låg temperatur – 125˚C grader i cirka 15 minuter, beroende på hur tjock torsken är. Du kan ta kolla av temperaturen lite då och då så att den inte översteks.

Tips – tina fryst torsk snabbt

Ett sätt att tina fryst torsk på ett snabbt och säkert sätt är att lägga den, i sin förpackning, i en skål med kallt vatten. Har du längre framförhållning kan du lägga den i kylskåpet över natten.

Recept med torsk

Mer läsning