• Artiklar
  • Så gör du de saftigaste kanelbullarna – våra 5 bästa tips!
Matskola

Så gör du de saftigaste kanelbullarna – våra 5 bästa tips!

Så gör du de saftigaste kanelbullarna – våra 5 bästa tips!

Att få till sådär riktigt saftiga och goda kanelbullar man hittar på bagerier kan vara lättare sagt än gjort. Här har vi samlat våra absolut bästa tips på hur du får till de saftigaste kanelbullarna hemma!

Till att börja med behöver du ett riktigt bra recept på kanelbullar:

1. Lägg tid på degen

bulldeg-1440x700

Knåda degen ordentligt och riktigt länge tills den blir sammanhållen och elastisk. I knådstadiet bildas nämligen de viktiga glutentrådarna som gör att bullen håller ihop och blir fluffig. Akta dig dock för att knåda för mycket – då finns risken att bullarna faller isär i ugnen.

Tips!

Ha inte i allt mjöl i degen på en gång, då riskerar degen att bli för torr och svårarbetad. Jobba istället in lite mjöl i taget.

2. Jäs ordentligt

Efter knådning behöver degen jäsa – det är nu alla de goda smakerna bildas. Jästiden brukar vara någonstans mellan 1-3 timmar beroende på mängden jäst och vilken typ av mjöl du använt. Du kan även låta degen jäsa i kylen över natten och baka ut bullarna på morgonen.

3. Smör, smör, smör!

baka-bullar-1440x700

Hemligheten bakom riktigt saftiga bullar stavas smör! Var inte rädd för att vara generös med smör i fyllningen så får du bullar som riktigt smälter i munnen.

4. Kavla degen tunt

Lägg tid på att kavla ut degen så att den blir riktigt tunn, gärna cirka 3 millimeter. Bre sedan på fyllningen och forma degen till bullar! Gör klassiska snäckor, eller satsa på nystan eller längder. Kom bara ihåg att inte snurra bullen för hårt då den kan bli kompakt och ojäst innerst inne. Forma heller inte bullarna för löst då den goda fyllningen kan rinna ut på plåten.

Efter formning ska bullarna jäsa en stund till, tills de dubblat i storlek ungefär. När bullarna är färdigjästa ska de kännas spänstiga när du trycker på dem med fingret.

5. Kapsla in saftigheten

Pensla gärna bullarna med sockerlag efter bakning. Då kapslar du in saftigheten och det ger dessutom ett fin, glansig yta. Du kan även pensla dem med brynt smör efter bakning, för extra god och smörig smak.

Den klassiska dekorationen är pärlsocker, men testa till exempel mandelflarn, olika nötter eller någon typ av glasyr.

Mer läsning