Ramslök är en fantastiskt smakrik bladlök som sätter extra guldkant på vårens såser, soppor, sallader och mycket annat.
Läs merRamslök är en vildväxande växtart som kan plockas på många ställen ute i naturen varje vår – ofta i kustnära områden och i utkanten av en skog eller snår. Det är de gröna bladen som används i matlagning, men blommorna och lökarna är också ätbara. Man kan känna igen ramslöken genom dess starka doft av vitlök. Var noga med att inte blanda ihop dem med liljekonvalj eller morning glory, som är giftiga att äta. De gröna, glänsande bladen sitter på korta stjälkar och är formade som en lång ellips. I maj månad blommar ramslöken med vita, stjärnformade blommor som sitter på en triangulär stjälk. Efter blomningen vissnar plantan, men lökarna kommer att gro igen nästa vår.
Bladen har en aromatisk doft och smakar som vitlök och gräslök med en touch av purjolök.
De gröna bladen behöver bara sköljas. Sedan kan du använda dem i sallader eller strö färsk, hackad ramslök över en rätt istället för gräslök. Använd till exempel ett ramslöksblad som salladsblad i en hamburgare, eller gör vårigt kryddsmör, pesto , aioli, marinader och dipp .
Bladen kan även ångkokas och användas i till exempel wokrätter, grönsakssoppor och olika bakverk. Förvarar du ramslöken i kylen kan den hålla sig i tre till fyra dagar.
Ramslök är i säsong under våren, från mars till juni.