Kantareller är sann svamplycka som passar till mycket. Kantarelltoast, sås, paj eller bara frästa i smör – här hittar du våra allra bästa kantarellrecept
Läs merKantarellen är en omtyckt matsvamp som ofta kallas "skogens guld" tack vare sin vackra färg. Det finns flera olika arter av kantareller, till exempel trattkantarell och blekkantarell. Den finns i större delen av Europa och är eftertraktad av ivriga svampjägare under sommar och höst. Kantarellerna trivs bäst nära löv- och barrträd och mestadels där jorden är sur, gärna efter att mycket regn har fallit.
Kantareller kan ätas råa, men det är inte så vanligt och de smakar också ganska beskt. Bitterheten försvinner under tillagningen, där den istället får en ljuvlig doft och smak av torkade aprikoser.
Kantareller ska rengöras med en mjuk borste hellre än med vatten. De är väldigt goda att äta som de är, till exempel smörstekta på en skiva bröd. Häller du även i en skvätt grädde i stekpannan så har du riktigt goda stuvade kantareller. De passar också utmärkt i till exempel pajer, soppor, pastarätter och såser. Ska du lägga in svampen i frysen, så kom ihåg att förvälla kantarellerna först.
Kantareller är i säsong från juni till november, men har sin högsäsong under augusti månad då kantarellsugna svampplockare flockas i skogen.
Läs mer här om ätbara svampar.