Kantareller
Kantareller är sann svamplycka som passar till mycket. Kantarelltoast, sås, paj eller bara frästa i smör – här hittar du våra allra bästa kantarellrecept
Läs merKantarellen är en omtyckt matsvamp som ofta kallas "skogens guld" tack vare sin vackra färg. Det finns flera olika arter av kantareller, till exempel trattkantarell och blekkantarell. Den finns i större delen av Europa och är eftertraktad av ivriga svampjägare under sommar och höst. Kantarellerna trivs bäst nära löv- och barrträd och mestadels där jorden är sur, gärna efter att mycket regn har fallit.
Smak
Kantareller kan ätas rĂ¥a, men det är inte sĂ¥ vanligt och de smakar ocksĂ¥ ganska beskt. Bitterheten försvinner under tillagningen, där den istället fĂ¥r en ljuvlig doft och smak av torkade aprikoser.
Tillagning och servering
Kantareller ska rengöras med en mjuk borste hellre än med vatten. De är väldigt goda att äta som de är, till exempel smörstekta pĂ¥ en skiva bröd. Häller du även i en skvätt grädde i stekpannan sĂ¥ har du riktigt goda stuvade kantareller. De passar ocksĂ¥ utmärkt i till exempel pajer, soppor, pastarätter och sĂ¥ser. Ska du lägga in svampen i frysen, sĂ¥ kom ihĂ¥g att förvälla kantarellerna först.
I säsong
Kantareller är i säsong frĂ¥n juni till november, men har sin högsäsong under augusti mĂ¥nad dĂ¥ kantarellsugna svampplockare flockas i skogen.
Läs mer här om ätbara svampar.