• Artiklar
  • Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen
Matskola

Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen

Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen Lax i ugn med sparris och ramslökssmör – vår på en tallrik!

Lax i ugn, stekt laxsida eller laxpasta – lax är en riktig vardagsfavorit som går att variera på otroligt många sätt. Då olika laxbitar kan vara olika stora är det säkraste sättet att få en saftig lax att använda sig av en stektermometer som du sticker ner i laxens tjockaste del. Nedan hittar du rätt innertemperatur att sikta på samt fler tips för den perfekta laxen!

Innertemperatur för lax

Temperaturen i mitten av den tjockaste delen av en laxfilé eller laxsida böra vara 52–56˚C. Kom ihåg att graderna kan stiga lite efter tillagning, så du kan avsluta tillagningen lite innan önskat gradtal och sedan låta den vila.

Det viktigaste är att laxen inte blir överkokt eller överstekt, då blir den torr och riktigt tråkig att äta.

Temperatur i ugn

Ska du laga lax i ugn kan du generellt sikta på en ugnstemperatur på mellan 175 och 200 grader. Hur länge laxen ska vara i ugnen beror på flera olika faktorer som hur tjock laxbiten är samt vilken typ av ugn du har. Men efter ungefär 15 minuter kan du testa med termometern då och då tills du når önskat resultat.

Fryst lax i ugn

Har du köpt fryst laxfilé kan du tina den på ett snabbt och säkert sätt genom att lägga den, i sin förpackning, i en skål med kallt vatten. Har du längre framförhållning kan du lägga den i kylskåpet över natten. Har du bråttom går det även bra att laga laxen fryst. Värm ugnen till 175 grader och tillaga laxen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, eller tills den får en innertemperatur på 52–56° C.

Recept med lax