Matskola

Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen

Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen Lax i ugn med sparris och ramslökssmör – vår på en tallrik!

Lax i ugn, stekt laxsida eller laxpasta – lax är en riktig vardagsfavorit som går att variera på otroligt många sätt. Då olika laxbitar kan vara olika stora är det säkraste sättet att få en saftig lax att använda sig av en stektermometer som du sticker ner i laxens tjockaste del. Nedan hittar du rätt innertemperatur att sikta på samt fler tips för den perfekta laxen!

Innertemperatur för lax

Temperaturen i mitten av den tjockaste delen av en laxfilé eller laxsida böra vara 52-56˚C. Kom ihåg att graderna kan stiga lite efter tillagning, så du kan avsluta tillagningen lite innan önskat gradtal och sedan låta den vila.

Det viktigaste är att laxen inte blir överkokt eller överstekt, då blir den torr och riktigt tråkig att äta.

Tips – tina laxen snabbt

Ett sätt att tina laxfilén på ett snabbt och säkert sätt är att lägga den, i sin förpackning, i en skål med kallt vatten. Har du längre framförhållning kan du lägga den i kylskåpet över natten.

Recept med lax