• Artiklar
  • Hur mycket pasta per person och portion?
Pastaskolan

Hur mycket pasta per person och portion?

Hur mycket pasta per person och portion? Vet du vad hålet i sleven är till för?

Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite.

Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är. Men lugn bara lugn, kolla in vårt smarta pastahack. Det finns ett enkelt standardmått för den medelhungrige spaghettiätaren.

Har du bara en klassisk pastaslev med hål i hemma så är du hemma. Så här enkelt räknar du ut hur mycket en portion spaghetti är. Ett hål = en portion.

iStock-1211751553.jpg

Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.

Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer.

Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion. Ett standardmått på restauranger är 110 gram okokt pasta per portion.

Med andra ord kan en normalportion pasta variera från 75-125 gram okokt pasta per person. I en familj på fyra personer med lite större barn är det inte konstigt om det går åt ett halvt kilo pasta per måltid.

Tips!

Har hittar du alla våra goda spaghettirecept!

Pastaskolan – läs fler artiklar