Laga mat billigt

Laga mat billigt – våra 11 bästa tips

 Laga mat billigt – våra 11 bästa tips Följ våra tips så blir din spargris lika glad som den på bilden!

Börjar plånboken eka tomt? Då är matkontot ett bra ställe att börja när det kommer till att spara in lite extra pengar. Här är våra 11 bästa tips på hur du kan dra ner på matbudgeten och få en slant över till annat.

1. Inventera skåpen

Börja ditt nya matliv med att inventera skafferi, kyl och frys. Det är enklare att hålla koll på mat och inköp om du vet vad du har i förråden.

2. Lita på dina smaklökar

Kom ihåg att bäst före-datum är precis vad det heter. Alltså, inte dåligt efter. Många torra matvaror som ris, mjöl och kryddor går att äta långt efter det datumet. Mjölk, grädde och andra mejerivaror kan du helt enkelt bara smaka på. Smakar det bra är det ok. Dina smaklökar säger mer än ett datum.

3. Ta vara på resterna

Släng inte i onödan utan passa i stället på att äta upp resterna av gårdagens goda middag. Här kan du läsa mer om hur du kan fixa restfest med överbliven mat. Ta för vana att göra matlådor av resterna, så undviker du en dyr utelunch.

4. Fyll på med basvaror

Det är lättare att laga billig mat om du har ett bra basförråd av billiga råvaror och ingredienser i kyl, frys och skafferi. Håll utkik efter när olika basvaror är på extrapris så kan du spara ännu mer pengar.

Till exempel olika typer av konserver, baljväxter och torrvaror som ris och pasta är alltid bra att ha ett litet lager av. Här hittar du fler tips på hur du bygger ett bra basförråd i köket:

Tips – gör recepten ännu billigare

På alla våra recept kan du, genom att klicka på knappen "Matspar", hitta butiken där ingredienserna är billigast att köpa! matspar-logo Läs mer här om hur du kan prisjämföra våra recept.

5. Handla i säsong

Att handla frukt och grönt i säsong är både plånboks- och miljövänligt. Köp rotfrukter, kål, citrusfrukter och äpplen på vintern, primörer på våren, bär på sommaren och nyskördade frukter, grönsaker och svamp på hösten. Här hittar du en kalender för hela året.

6. Shoppa storpack – på rätt sätt

Mat i storpack har ofta billigare kilopris. Men risken finns att du inte hinner göra av med allt innan maten blivit gammal – den dyraste maten är den som hamnar i soporna! Det går dock att att göra storpack till en god affär:

Frys in och spara till nästa matlagningstillfälle – köttfärs kan delas upp i mindre förpackningar och frysas in. Även färska grönsaker går utmärkt att frysa in. Till exempel gröna bönor, broccolibuketter eller zucchini skuren i tjocka skivor. Koka dem några minuter i sparsamt med vatten tills de blir mjuka, kyla av i kallt vatten och in i frysen.

7. Laga mat som går att förbereda

Ofta behöver vardagsmaten gå snabbt för få ihop livspusslet. Då lockar genvägar i form av hel- och halvfabrikat. Men tänk hur mycket billigare det blir att koka sin egen tomatsås på burktomater, lök och vitlök.

Lösningen på tidsbristen i vardagen heter prepping. Börja preppa dina grönsaker för vardagsinsatser i köket. Här hittar du våra bästa preppingtips:

8. Satsa på färs

Färs är ofta billigare än att köpa hela filébitar. Satsa på olika typer av biffar på till exempel kyckling- eller fläskfärs som du kan smaksätta och servera på mängder av olika sätt.

9. Planera mera

Genom att göra en veckomatsedel där du planerar hela veckans middagar sparar du både på vardagsstress och matsvinn. Om du dessutom handlar allt i en enda storhandling undviker du även att småhandla, då man lätt plockar på sig onödiga varor. Behöver du lite inspiration så hittar du våra veckomatsedlar här!

10. Storkok – räddaren i nöden

Satsa på att laga extra mycket mat när du ändå är igång, och frys in portioner som är smidiga att plocka fram de dagar du bara inte orkar ställa dig vid spisen. Ditt framtida jag kommer tacka dig! Här hittar du våra bästa tips på storkok och annan mat som är bra att frysa in:

11. Bundis med baljväxter

Baljväxter är både riktigt billiga och näringsrika med en massa protein, vitaminer och mineraler. Ett sätt att minska på matkostnaderna kan vara att dryga ut köttet med baljväxter. Till exempel kan lägga till linser i köttfärssåsen eller olika typer av bönor i din favoritgryta.