Laga mat billigt

Laga mat billigt – våra 5 bästa tips

 Laga mat billigt – våra 5 bästa tips Följ våra tips så blir din spargris lika glad som den på bilden!

Följ de här fem smarta stegen för att spara matpengar.

1. Städa ur skåpen

iStock-1173527649.jpg

Spara pengar med att skaffa skafferikoll.

Börja ditt nya matliv med att städa ur skafferi, kyl och frys. Det är enklare att hålla koll på mat och inköp om du vet vad du har i förråden.

Gör dig av med allt som är riktigt gammalt. Men obs, bäst före-datum är precis vad det heter. Alltså, inte dåligt.

Släng inte i onödan utan passa i stället på att äta upp gamla rester. Här kan du läsa mer om att fixa restfest med överbliven mat.

Många torra matvaror som ris, mjöl och kryddor går att äta långt efter det datumet.

kvinna dricker mjölk.jpg

"Efter bäst före-datumet, men ändå perfekt bouquet".

Mjölk, grädde och andra mejerivaror kan du helt enkelt bara smaka på. Smakar det bra är det ok. Dina smaklökar säger mer än ett datum.

När det nu är lite tomt i frysen, frosta av den. Jobbigt, visst, men så härligt när frysen blir som ny – helt utan störande bulliga isformationer.

2. Fyll på med basvaror

grönsaker i mini-kundvagn.jpg

Lite mer än så här kan du passa på att handla.

Det är lättare att laga billig mat om du har ett bra basförråd av billiga råvaror och ingredienser i kyl, frys och skafferi.

Håll utkik efter när de här matvarorna på extrapris så kan du spara ännu mer pengar.

Bra basvaror att ha hemma:

Kött & kyckling

Köttfärs, grytbitar av nötkött, falukorv, hel kyckling, kycklingfilé och andra kycklingdelar, kassler, djupfryst fisk, ägg.

Konserver

Tomater, bönor, linser, fiskkonserver som tonfisk, makrill och sill.

Grönsaker & rotfrukter

Lök, potatis, morötter, olika sorters kål, kålrot, palsternacka, djupfrysta grönsaker som gröna bönor, broccoli, spenat och ärter.

Torrvaror

glasburkar m torrvaror.jpg

Med glasburkar blir skafferiet dessutom rena prydnaden.
Pasta, ris, linser, bönor, quinoa och matvete.

Mejeri

Mjölk, grädde/matlagningsgrädde, crème fraiche, turkisk eller grekisk yoghurt, hårdost, färskost och cottage cheese.

Smaksättare

Torra kryddor, olika sorters senap, soja, citronjuice, ketchup, chilisås, srirachasås, honung, sesamolja och vinäger.

3. Handla i säsong

grönsaker i färgordning.jpg

Håll koll på vilka grönsaker som är bäst att handla just nu.
Att handla frukt och grönt i säsong är både plånboks- och miljövänligt. Köp rotfrukter, kål, citrusfrukter och äpplen på vintern, primörer på våren, bär på sommaren och nyskördade frukter, grönsaker och svamp på hösten.

4. Shoppa storpack – på rätt sätt

zucchini hel och skivad.jpg

Fyndat zucchini? Skiva, koka en kort stund och låt torka. Sedan kan den frysas in.
Mat i storpack har ofta billigare kilopris. Men risken finns att du inte hinner göra av med allt innan maten blivit gammal. Det går att göra storpack till en god affär.

Frys in och spara till nästa matlagningstillfälle – köttfärs kan delas upp i mindre förpackningar och frysas in. Samma om du till exempel handlat en stor burk tomatpuré, dela upp i små plastpåsar eller och frys in.  

Frys in färska grönsaker. Gröna bönor, broccolibuketter eller zucchini skuren i tjocka skivor går utmärkt att frysa. Koka dem några minuter i sparsamt med vatten tills de blir mjuka, kyla av i kallt vatten och in i frysen.

5. Laga mat som går att förbereda

man och kvinna som skär grönsaker.jpg

Hacka bästa livshacket för den som vill laga mat snabbt.
Tiden är en fiende för den snabbt få ihop vardagsmaten. Då lockar genvägar i form av hel- och halvfabrikat. Men tänk hur mycket billigare det blir att koka sin egen tomatsås på burktomater, lök och vitlök.

Lösningen på tidsbristen i vardagen heter prepping. Börja preppa dina grönsaker för vardagsinsatser i köket. Använd kniv eller matberedare för att skära, hacka och riva. Förvara i kyl och frys i zippåsar för att enkelt kunna ta ut precis så mycket som du behöver.

Läs mer!