• Artiklar
  • Matlådemat – våra bästa tips på billiga matlåderecept
Laga mat snabbare

Matlådemat – våra bästa tips på billiga matlåderecept

Matlådemat – våra bästa tips på billiga matlåderecept

Att göra i ordning en matlåda till jobbet eller plugget kan kännas oinspirerande eller svårt att hinna med, så det är lätt att hamna i den dyra vanan av att köpa lunch ute varje dag. För att ge dig en skjuts av inspiration till roligare, och billigare, mat i matlådan har vi samlat våra bästa recept och tips nedan.

1. Lasagne i stora lass

lasagne-1440x700.jpg

Lasagne blir ännu godare dagen efter.

En given matlådeklassiker är lasagne, som även den kan varieras i all oändlighet. Hacka ner lite överblivna grönsaker, ostkanter och annat du hittar i kylskåpet. Testa till exempel vår lasagne med lax eller en riktigt god vegetarisk lasagne.

2. Praktiskt med paj

ostpaj-1440x700.jpg

Paj är en perfekt rätt att ta med som matlåda. Du kan slänga ihop den med i princip vad du än har i kylskåpet, det är mättande och nästan ännu godare dagen efter. Testa till exempel vår broccolipaj med purjolök, kycklingpaj eller en färgglad grönsakspaj.

3. Satsa på Stroganoff

korvstroganoff-1440x700.jpg

Allas vår vardagsfavorit är både lättlagad och underbart god. Gör en stor sats så räcker den i flera dagar. Recept på vår bästa korv stroganoff hittar du här, samt en ultrasnabb biff stroganoff. Vill du inte äta kött så har vi ett recept på en minst lika god halloumistroganoff.

4. Preppa med pastasallad

pastasallad-1440x700.jpg

Rensa i kylskåp och skafferi och släng ihop en matig pastasallad, det blir både billigt och mättande. Dessutom slipper du stå i kö till mikron. Testa vårt recept på pastasallad med kronärtskocka, pastasallad med tomat och salvia, eller en fräsch pastasallad med ost.

Tips!

  • För att undvika att mat som pasta och rotfrukter blir lite gummiaktiga efter en vända i mikron kan du spraya på lite kallt vatten innan.
  • Undvik potatis i matlådan – det blir snabbt torrt och tråkigt.
  • Se till att matlådan håller länge i kylen genom att till exempel sänka temperaturen i kylskåpet och att snabbt kyla ner maten efter tillagning.
  • Färska grönsaker håller sig fräscha längre om de förvaras i kallt vatten.

5. Generösa grytor

chiliconcarne-1440x700.jpg

Grytor är perfekt att göra storkok av och frysa in i portionsförpackningar som man sedan bara behöver värma på. Till exempel en snabb och mustig kycklinggryta, chili con carne eller en klassisk boeuf bourguignon. Ett vegotips är vår krämiga linsgryta med kokosmjölk.

6. Goda gratänger

kottfarsgratang-1440x700

De flesta gratänger passar utmärkt i matlådan, och blir ofta ännu godare när den fått gosa till sig i kylen i någon dag. En köttfärsgratäng är enkel att sno ihop och sköter sig själv i ugnen. Även kasslergratäng, broccoligratäng med pasta och melanzane alla parmigiana blir riktigt goda matlådor.

Behöver du mer inspiration?