• Artiklar
  • Bra mat att frysa in – våra bästa tips för storkok, matlådor och vardagsmat
Matinspiration

Bra mat att frysa in – våra bästa tips för storkok, matlådor och vardagsmat

Bra mat att frysa in – våra bästa tips för storkok, matlådor och vardagsmat Korv Stroganoff – perfekt att frysa, värma och äta!

Här delar vi våra bästa tips och recept på mat som passar perfekt att laga flera portioner av och frysa in. Packa ner i matlådor till jobbet eller värm upp en stressig vardagskväll.

Ladda med matlådor

Att ta för vana att frysa in mat när du gör till exempel storkok underlättar matplaneringen för veckan och blir till praktiska matlådor. Maträtter som går enkelt att göra i större volymer och passar att frysa in är till exempel lasagne, cannelloni, kålpudding och potatisgratäng. Du kan även frysa in en stor sats med köttfärssås som du kompletterar med pasta efter uppvärmning. Pasta gör sig nämligen inte särskilt bra i frysen, utan blir ofta lite svampig i konsistensen efter upptining.

Satsa även på matiga pajer – de går att variera i all oändlighet och är enkla att bara slänga in i ugnen. Testa till exempel att göra en tacopaj av fredagens rester, en fräsch laxpaj med spenat, en fetaostpaj eller en fransk quiche Lorraine.

Fyll frysen med storkok

Laga ett ordentligt storkok av grytor och soppor, så har du alltid en matlåda eller en snabb middag redo. En husmansfavorit är korv Stroganoff som går snabbt att tillaga i en stor batch och frysa in i portioner. Även boeuf bourguignon, korvgryta och linsgryta är perfekta att ladda frysen med.

Det går också utmärkt att frysa in baljväxter. De är toppen till att dryga ut till exempel köttfärssåsen eller köttgrytan.

Här hittar du fler recept på soppor och grytor:

Tips när du fryser soppa eller gryta

Det kan vara lite klurigt att lösa upp en soppa eller en köttgryta i en plastpåse. Det blir enklare om man gör så här: Fodra en plastskål eller frysform med en fryspåse. Häll i grytan och förslut påsen. Ställ in formen i frysen, när grytan är genomfrusen tar man påsen ur formen.

Obs! Låt maten svalna innan du ställer in den i frysen, annars kan resten av maten i frysen förstöras.

Biffar och bollar i frysen

Alla typer av färsbiffar eller köttbullar går utmärkt att förvara i frysen. Antingen fryser du in dem råa och steker på vid tillfälle, eller så gör du de helt klara så de bara behövs värmas på. Komplettera med dina favorittillbehör!

Mer läsning