En riktigt krämig avokado passar utmärk i röror, sallader, till tacos eller som tillbehör till hamburgare. Här är våra godaste recept med avokado!
Läs merFaktum är att avokado är en frukt, trots att vi ofta använder den som en grönsak.
Avokadon är krämig och har en nötig och mild smak.
En avokado delas bäst på längden i två halvor. I mitten finns ett stort stenliknande frö som kan utgöra en fjärdedel av vikten. Det är lätt att skära runt fröet, vilket vanligtvis gör att fruktköttet lätt kommer loss. Avokado bör inte stekas eller kokas, eftersom fruktköttet får en bitter smak vid upphettning.
Avokado är god att ätas som den är. Den kan också skivas upp och blandas i sallader, eller fyllas med till exempel en räkfyllning vilket blir en god förrätt. En favorit är självklart guacamole som är ett stående inslag på tacokvällarna.
Avokadoköttet kan även blandas med olika kryddor och creme fraiche eller annan surmjölksprodukt för guacamole, som kan användas som dipp eller tillbehör till mexikanska rätter.
Numera odlas avokado överallt i tropikerna och i de varmaste av subtropikerna. Vi kan därför köpa avokado året runt, oavsett säsong.
En avokado har 197 kcal per 100 g.