Att fisken, kycklingen eller köttet du lagar har rätt innertemperatur är viktigt för att nå ett bra resultat. Då blir det extra saftigt och gott! Fläsk, kyckling och färsk korv ska ätas genomstekt medan nöt och lamm kan vara alltifrån rare till well done. Använd helst digital stektermometer och följ innertemperaturerna nedan för bästa resultat.
Innehåll: Kyckling | Fisk | Fläskkött | Nötkött | Lamm | Viltkött | Kalkon
Innertemperatur – snabbguide
- Kycklingfilé i ugn 72˚C
- Torsk i ugn 56˚C
- Fläskfilé i ugn 70˚C
- Lax i ugn 52-56˚C
Innertemperatur kyckling
Att få till rätt innertemperatur för kyckling är viktigt för ett bra och saftigt resultat.
- Hel kyckling 82˚C (intill benet)
- Kycklingfilé 72˚C
- Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
- Kycklinglår 82˚C (intill benet)
- Kycklingvingar 82˚C
Innertemperatur fisk
- Innertemperatur lax – 52-56˚C
- Kolja 53-57˚C
- Röding 50-58˚C
- Sej 53-57˚C
- Tonfisk 32-55˚C
- Torsk 52˚C
- Torskrygg 52˚C
Innertemperatur fläsk
- Flintastek 70˚C
- Innertemperatur fläskfilé 70˚C
- Fläskfärs 70˚C
- Fläskkarré 80-85˚C
- Fläskytterfilé 70˚C
- Fläskkotlett 70˚C
- Grillspjut 70˚C
- Kotlettrad, julskinka 72˚C
- Sidfläsk 80˚C
Innertemperatur nötkött
- Biff 55-70˚C
- Entrecôte 55-70˚C
- Flankstek 55-70˚C
- Högrev 80˚C
- Kalvfärs 70˚C
- Nötfärs 70˚C
- Oxfilé 55-70˚C
- Rostas 55-70˚C
- Rostbiff 58-70˚C
- Ryggbiff 55-60˚C
Snabbguide – från rare till välstekt
- Rare 50°
- Medium rare 55°
- Medium 60°
- Medium well 65°
- Well done 70°
- Långgrillat 75-90°
Innertemperatur lamm
- Lammfilé 58-70˚C
- Lammfärs 70˚C
- Lammkotlett 58-70˚C
- Lammracks 58-70˚C
- Lammstek 60-70˚C
Innertemperatur viltkött
- Hjort 56-70˚C
- Vildsvin 72˚C
- Älgkött 58-70˚C
Ungefärliga grilltider
- Entrecôte, biff, lammkotlett – 2–3 minuter per sida
- Fläskkarré – 3–4 minuter per sida
- Kycklingfilé – 6 minuter per sida
- Kycklingklubba – 12–15 minuter per sida
Innertemperatur kalkon
- Kalkon 72˚C (intill benet)
- Kalkonfilé 72˚C
- Kalkonbröst 72˚C