Matskola

Innertemperatur - kyckling, torsk, fläsk, med mera

Innertemperatur - kyckling, torsk, fläsk, med mera

Fläsk, kyckling och färsk korv ska ätas genomstekt medan nöt och lamm kan vara alltifrån rare till well done. Köttet blir bäst om det är rumstempererat innan det tillagas. Använd helst digital stektermometer och följ innertemperaturerna nedan för bästa resultat.

Innehåll: Temperatur nötkött | Temperatur lamm | Temperatur fläskkött | Temperatur viltkött | Temperatur kyckling | Temperatur fisk | Temperatur kalkon

Innertemperatur ugn – snabbguide

Kycklingfilé 72˚C

Torsk 56˚C

Fläskfilé 70˚C

Lax 52-56˚C

Innertemperatur nötkött

Biff 55-70˚C

Entrecôte 55-70˚C

Flankstek 55-70˚C

Högrev 80˚C

Kalvfärs 70˚C

Nötfärs 70˚C

Oxfilé 55-70˚C

Rostas 55-70˚C

Rostbiff 58-70˚C

Snabbguide – från rare till välstekt

Rare 50°

Medium rare 55°

Medium 60°

Medium well 65°

Well done 70°

Långgrillat 75-90°

Innertemperatur lamm

Lammfilé 58-70˚C

Lammfärs 70˚C

Lammkotlett 58-70˚C

Lammracks 58-70˚C

Lammstek 60-70˚C

Innertemperatur fläsk

Flintastek 70˚C

Fläskfilé 70˚C

Fläskfärs 70˚C

Fläskkarré 80-85˚C

Fläskytterfilé 70˚C

Fläskkotlett 70˚C

Grillspjut 70˚C

Kotlettrad, julskinka 72˚C

Sidfläsk 80˚C

Innertemperatur viltkött

Hjort 56-70˚C

Vildsvin 72˚C

Älgkött 58-70˚C

Innertemperatur kyckling

Hel kyckling 82˚C (intill benet)

Kycklingfilé 72˚C

Kycklingklubba 82˚C (intill benet)

Kycklinglår 82˚C (intill benet)

Kycklingvingar 82˚C

Ungefärliga grilltider

Entrecôte, biff, lammkotlett – 2–3 minuter per sida

Fläskkarré – 3–4 minuter per sida

Kycklingfilé – 6 minuter per sida

Kycklingklubba – 12–15 minuter per sida

Innertemperatur fisk

Kolja 53-57˚C

Lax 52-56˚C

Laxfilé 52-56˚C

Laxsida 52-56˚C

Röding 50-58˚C

Sej 53-57˚C

Tonfisk 32-55˚C

Torsk 56˚C

Torskrygg 56˚C

Innertemperatur kalkon

Kalkon 72˚C (intill benet)

Kalkonfilé 72˚C

Kalkonbröst 72˚C