Matskola

Innertemperatur - kyckling, torsk, lax, fläsk med mera

Innertemperatur - kyckling, torsk, lax, fläsk med mera

Fläsk, kyckling och färsk korv ska ätas genomstekt medan nöt och lamm kan vara alltifrån rare till well done. Köttet blir bäst om det är rumstempererat innan det tillagas. Använd helst digital stektermometer och följ innertemperaturerna nedan för bästa resultat.

Innehåll: Temperatur nötkött | Temperatur lamm | Temperatur fläskkött | Temperatur viltkött | Temperatur kyckling | Temperatur fisk | Temperatur kalkon

Innertemperatur kött – från rare till välstekt och långgrillat

  • Rare 50°
  • Medium rare 55°
  • Medium 60°
  • Medium well 65°
  • Well done 70°
  • Långgrillat 75-90°

Innertemperatur nötkött

  • Biff 55-70˚C
  • Entrecôte55-70˚C
  • Flankstek 55-70˚C
  • Oxfilé 55-70˚C
  • Rostas 55-70˚C
  • Nötfärs 70˚C
  • Rostbiff 58-70˚C
  • Kalvfärs 70˚C
  • Kalvfilé 56-70˚C
  • Högrev 80˚C

Innertemperatur lamm

  • Lammfilé 58-70˚C
  • Lammfärs 70˚C
  • Lammkotlett 58-70˚C
  • Lammracks 58-70˚C
  • Lammstek 60-70˚C

Innertemperatur fläsk

  • Flintastek 70˚C
  • Fläskfilé 70˚C
  • Fläskfärs 70˚C
  • Fläskkarré 80-85˚C
  • Fläskytterfilé 70˚C
  • Grillspjut 70˚C
  • Fläskkotlett 70˚C
  • Sidfläsk 80˚C
  • Kotlettrad, julskinka 72˚C

Innertemperatur viltkött

  • Vildsvin 72˚C
  • Älgkött 58-70˚C
  • Hjort 56-70˚C

Innertemperatur kyckling

  • Hel kyckling 82˚C (intill benet)
  • Kycklingfilé 72˚C
  • Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
  • Kycklingvingar 82˚C
  • Kycklinglår 82˚C (intill benet)

Innertemperatur ugn

Temperaturerna vi har listat gäller oavsett om du tillagar på grill, stekpanna eller i ugn. Med ugn kan temperaturen lätt stiga något efter att du tagit ut köttet, det kan därför vara bra att ta ut köttet några grader innan önskad innertemperatur.

Ungefärliga grilltider

  • Entrecôte, biff, lammkotlett – 2–3 minuter per sida
  • Kycklingfilé – 6 minuter per sida
  • Kycklingklubba – 12–15 minuter per sida
  • Fläskkarré – 3–4 minuter per sida

Innertemperatur fisk

  • Lax 52-56˚C
  • Laxfilé 52-56˚C
  • Laxsida 52-56˚C
  • Torsk 56˚C
  • Torskrygg 56˚C
  • Kolja 53-57˚C
  • Sej 53-57˚C
  • Röding 50-58˚C
  • Tonfisk 32-55˚C

Innertemperatur kalkon

  • Kalkon 72˚C (intill benet)
  • Kalkonfilé 72˚C
  • Kalkonbröst 72˚C