Rotselleri är inte bara roten till selleri – den passar också utmärkt i matlagning. Och som av en händelse har vi samlat recept med nämnda rotfrukt här!
Läs merI sitt råa tillstånd har selleri en skarp och bitter smak, medan den är sötare och smakar umami när den kokas, bakas eller steks.
En rotselleri måste skalas innan tillagning då skalet inte smakar särskilt gott. Inuti är köttet helt vitt, men det blir snabbt brunt om det finns fri tillgång till syre. Därför bör skuren rotselleri helst blancheras i några minuter, eller tillsättas syra i form av citronsaft eller vinäger, för att förhindra att ytan blir brun.
Rotselleri är ett utsökt tillbehör till kött- och fiskrätter – och den kan till exempel ugnsbakas tillsammans med andra rotfrukter eller kokas och mosas i rotfruktspuré. Riven rotselleri kan vara huvudingrediensen i en vegetarisk paté eller gratäng.
Selleri passar även till soppor, både som garnering, till exempel i en klassisk kött- eller kycklingsoppa eller i en mosad grönsakssoppa. Råriven rotselleri kan användas som råkost – gärna blandad med äpple.
Rotselleri är i säsong från september till februari.