Att koka potatis kan tänkas vara superenkelt, men det finns några saker att tänka på som gör potatisen ännu godare. Här hittar du till exempel koktid för potatisen och huruvida du ska behålla skalet eller inte.
Börja med vattnet
Börja med att koka upp det saltade vattnet innan du lägger i potatisarna. Då behåller potatisarna sin fina, fasta konsistens. När du lagt i potatisarna kan du sänka värmen något och låda sjuda under lock.
Hur länge ska potatis koka?
Hur lång tid du ska koka potatisen beror på storleken och vilken sorts potatis det är. Små färskpotatisar kan koka endast 10-15 minuter, medan stor fastpotatis kan behöva upp till 25 minuter koktid.
För att få samma koktid på potatisar i olika storlek kan du skära dem i lika stora bitar.
Känn efter regelbundet med en potatissticka, potatisen är klar när den känns mjuk och genomkokt. Häll av vattnet, lägg en bit hushållspapper över potatisen och låt locket ligga på glänt. Då ångar potatisen av och blir torr och fin.
Hur mycket potatis per person?
Allt beror ju såklart på hur hungriga alla i sällskapet är och hur mycket mat som serveras utöver potatisen. Men du kan räkna med runt 200 gram potatis per person.
Med eller utan skal?
Det går bra att koka potatis både med och utan skal, men borsta gärna skalet så ingen smuts eller jord finns kvar. Kom också ihåg att skära bort gröna eller skadade delar av potatisen.
Förvara potatis
Här kan du läsa mer om hur du förvarar potatis bäst!
Recept med potatis
Här hittar du alla våra godaste potatisrecept!