Morotskaka

Morotskaka

Mellanmål
Går att frysa
Morotskaka är en oslagbar klassiker! Det här är en riktigt god och saftig variant med frisk och sötsyrlig glasyr. Dessutom är den enkel att göra. Passar perfekt till fikat eller som efterrätt. Tål du inte valnötter? Toppa morotskakan med pumpakärnor istället, godast blir de om du torrostar dem i stekpanna först.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/morotskaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20x20 cm.
  • Grovhacka valnötterna. Skala och riv morötterna fint. Vispa ihop smör-&rapsolja och socker.
  • Rör ner äggen ett i taget. Vänd ner nöthacket och de rivna morötterna.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Vänd ner ingredienserna i smeten.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.
  • Vispa ihop färskost, florsocker och pressad citron. Bred toppingen på morotskakan och strö över valnötterna.
Klart!

Det går lika bra att använda en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Energi:

375 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 21 g

Ingredienser

Valnötter
1 dl
Morötter, eko
3
2 dl
Strösocker
3 dl
Ägg
3
Vetemjöl
3½ dl
Bakpulver
1 tsk
Bikarbonat
1 tsk
Salt
½ tsk
Malen kanel
1 tsk
Topping:
150 g
Florsocker
¾ dl
Pressad citron, eko
2 tsk
Hackade valnötter
½ dl