• Artiklar
  • Svampguide – ätbara svampar du hittar i skogen
Matskola

Svampguide – ätbara svampar du hittar i skogen

Svampguide – ätbara svampar du hittar i skogen

Kantarell, karljohan och champinjon – i sommar och höst dyker många av favoritsvamparna upp i naturen. Vi listar våra favoritrecept!

Sommar och höst är inte bara skördetider i grönsakslandet – det är också en fin tid att ge sig ut i skogen och kika efter svamp. Många av våra favoritsvampar är nämligen i säsong under sensommaren till en bit in på hösten.

Svamp är utmärkt att använda både i soppa, såser, pajer och pasta. Varför inte picklad eller kanske stekt i en omelett? Listan kan göras lång. Här kommer en snabb genomgång av några av de vanligaste svampsorterna – och våra bästa recept.

Kantarell

Kantarell_1440x800

Den gula kantarellen, eller skogens guld, är lätt att känna igen med sin gula färg och typiska form. Kantarellen är i säsong från juli till oktober och trivs bra i blandskog. Efter plockning är det bara att borsta dem rena från jord, eller skölja dem i kallt vatten. Passar utmärkt i stuvningar och såser, likaså som topping på pizza eller en klassisk kantarelltoast.

Trattkantarell

Trattkantarell_1440x800

Den här goda sås- och soppsvampen är namnet till trots ingen äkta kantarell, men vad gör det tänker vi, den är god ändå. Efter att ha rensat den kan man steka den precis som den är eller göra en sås eller soppa av de goda svamparna.

Trattkantareller kan, precis som gul kantarell, torkas om man vill spara dem. Lägg ut dem på tidningspapper eller använd en speciell torkställning. Trattkantarellen växer oftast i september fram till november och kan användas på precis samma sätt som en vanlig kantarell.

Frysa svamp

Innan du fryser in svampen är det bäst att förvälla den genom att steka i en het panna utan matfett tills spadet kokat in. Frys sedan in i portionsstorlekar när svampen svalnat och plocka fram nästa gång du blir svampsugen!

Karljohansvamp

Karljohan_1440x800

En annan av våra vanligaste svampar är karljohansvampen – som egentligen heter stensopp. Att den kallas karljohansvamp kommer ifrån Kung Karl XIV Johan, som la den på tallriken någon gång för cirka 200 år sedan och sen är resten historia. Hur gott låter det inte med en soppa på karljohansvamp eller en krämig god svampsås?

Stensoppen är i säsong från omkring augusti till oktober hittas i rikliga mängder efter varma somrar. Kan växlas med bland annat gallsopp, som visserligen inte är giftig, men däremot inte särskilt god.

Trumpetsvamp

Trumpetsvamp_1440x800

Rödgul trumpetsvamp är en god matsvamp som är i säsong under augusti och september. Svampen kan förväxlas med trattkantarellen, men kan användas på samma sätt.

Champinjon

Skogschampinjon_1440x800

Vågar vi gissa att champinjonen är den mest använda svampen i svenska köket? Odlad champinjon finns nämligen året om i affärernas kyldisk – men det finns även massor av goda champinjoner i de svenska skogarna. Skogschampinjonen exempelvis, är god i såväl soppa, som burgare och risotto. Spana in det här!

Ostronskivling

Ostronskivling_1440x800

Ostronskivling, även kallat ostronmussling, kan kanske se lite oaptitlig ut men är en god matsvamp. Den växer i naturen på trädstammar, ofta på stubbar och rötter, och är i säsong från omkring augusti till oktober. Prova den i en risotto eller gryta!