Matskola

Svamp – olika sorter och hur de tillagas

Svamp – olika sorter och hur de tillagas

Svamp är en fantastisk krydda ur naturens eget skafferi väl värd att ta vara på. De ger fantastisk smak till många olika typer av rätter och såser eller smörstekta, som de är, med lite flingsalt på en knäckesmörgås.

Det är jätteroligt att leta och plocka egen svamp under hösten, men det är viktigt att ta med sig en svampbok och bara plocka de sorter man är helt säker på är ätliga. Det är också viktigt att ta reda på hur svampen ska tillagas och förvaras eftersom det varierar beroende på sort. Hittar du ingen svamp i skogen så finns det flera sorter att välja på i matbutikerna.

Champinjoner

Champinjoner kan man köpa året runt. De som finns i butikerna är odlade. Svampen kan användas i alla rätter där det ska vara svamp. Om man vill ha skivade, råa champinjoner i en sallad ska man vara noga med att skölja dem först. Champinjoner förvaras bäst i kylen, helst i en papperspåse. I en plastpåse blir det kondens på insidan och det gör att mögel och andra inkräktare får fäste. Champinjoners hållbarhet är ungefär en vecka i kylskåp.

Kantareller

Kantareller är lätta att känna igen med sin gula färg och typiska form. De passar i alla svamprätter. Borsta dem först rena från jord, eller skölj dem i kallt vatten. Smörstekta kantareller är en delikatess, servera som tillbehör till middagsmaten eller lägg dem på en rostad brödskiva. Hetta upp en stekpanna med smör och låt den bli riktigt varm, stek svampen lite i taget, om man lägger i för mycket på en gång så kyls pannan ned och svampen börjar koka. Salta efter stekningen.

Karljohansvamp

Karljohansvamp, eller stenstopp, är en populär svamp att laga mat med och finns i skogen i särskilt stora mängder efter varma somrar. Torkad karljohansvamp ger riktigt fin smak till till exempel en risotto, såser eller att smula över maten. Torkad svamp kan hålla i flera år om de förvaras torrt.

Trattkantareller

Trattkantareller är en fin matsvamp som man kan ha turen att hitta i skogens stora skafferi. Efter att ha rensat den kan man steka den precis som den är eller göra en sås eller soppa av de goda svamparna. Trattkantareller kan torkas om man vill spara dem. Lägg ut dem på tidningspapper eller använd en speciell torkställning. De torkade svamparna kan man sedan strö direkt i en sås eller soppa.

Portabello

Portabello är en brun svamp med stor hatt som oftast finns i butikernas grönsakshylla. Det är en utvuxen champinjon. Eftersom den har vuxit längre har den en mer fyllig och aromatisk svampsmak. Köttet är fast och förlorar inte lika mycket vätska när man steker eller kokar den jämfört med champinjoner.

Ostronskivling

Ostronskivling är en svamp som man plockar i butikernas grönsaksdiskar. Den odlas i Sverige och används i matlagningen som annan svamp. Ostronskivlingen har en kraftigare svampsmak än champinjon.