• Artiklar
  • 5 tips för att alltid lyckas med lasagnen
Pastaskolan

5 tips för att alltid lyckas med lasagnen

5 tips för att alltid lyckas med lasagnen Lasagne alltid lika gott. Särskilt den här där riven ost blandas ner i béchamelsåsen.

Med de här fem tricken blir du lika bra på lasagne som vilken italiensk husmor som helst.

1. Hitta formen

Rätt form på formen är A och O när du ska laga lasagne. Idealet är en form där du varken behöver lägga plattorna omlott eller bryta sönder dem. Plattorna ska ligga kant I kant – precis som ett golv.

Är formen minst sex sju centimeter hög minskar risken att maträtten väller över kanterna när plattorna svällt av att suga åt sig sås.

2. Inte bränna béchamel

kastrull-med-bechamelsas.jpg

Läs vårt tips här nedanför så kommer du alltid lyckas med béchamelsåsen.

Risken att bränna béchamelsås är stor. Men gör du bara så här kommer det aldrig mer att ske. Hemligheten är att värma mjölken innan du vispar ner lite i taget i mjöl-smörredningen.

3. Välj rätt lasagneplatta

Torra plattor har längre tillagningstid än färska och suger åt sig mer vätska. Har du gott om tid och vill ha garanterat bra konsistens på lasagnen – använd torra plattor.

Har du bråttom välj färska plattor och var försiktig med vätskan så att inte lasagnen blir soggig.

4. Lägg allt i rätt ordning i lasagnen

varva lasagneplattor 2.jpg

Det roligaste av allt: montera ihop lasagnen!

Börja alltid med att lägga färssås i botten på en smord form. Då minskar risken att lasagnen bränner. Fortsätt sedan varva med béchamel- eller ostsås, plattor och färssås. Var noga med att alla plattor är täckta med sås. Avsluta med riven ost på toppen.

5. Glöm inte folie

Alla ugnar är olika men är det lite fart på din ugn, var redo med folie. Håll koll på lasagne och täck med folie när den blivit gyllenbrun. Eller täck med folie redan från början och ta bort det mot slutet av gräddningen.

Tips!

Kolla in vårt klassiska och mest populära recept på lasagne.

Pastaskolan – läs fler artiklar