Köttbullsskolan

Vilken färs är bäst i köttbullarna?

Vilken färs är bäst i köttbullarna? Matkärlek med kalvfärsbullar i tomatsås, Lady och Lufsens favorit.

Nötfärs, blandfärs eller formbar vegofärs. Vår kära köttbulle kan lagas med alla sorters färs och kryddas på många sätt. Vad är för skillnad på olika färser? Och vilken färs passar till vad. Kolla in vår guide!

Nötfärs – klassikern i köttbullar

Köttbullar med potatismos_TIF.jpg

Köttbullar, potatismos, lingon och gurka – kort sagt oemotståndligt.
En magrare färs som ändå blir saftig med ströbröd, mjölk, grädde eller gräddmjölk. Passar till våra populära klassiska köttbullar.

Blandfärs för saftiga köttbullar

Köttfärsbiffar med röda bönor och blomkålscouscous_TIFF.jpg

Flexitariska köttfärsbiffar på blandfärs och röda bönor.
Den gyllene medelvägen för den som vill ha saftiga köttbullar men inte så feta köttbullar är laga med både nöt- och fläskfärs. Ofta är proportionen 50–50 eller 70–30 procent nöt- respektive fläskfärs. De här köttfärsbiffarna med röda bönor och blomkålscouscous kan du självklart också forma till klassiska köttbullar.

Mager kycklingfärs

Kycklingbullar i jordnötssås med curry webb_JPEG.jpg

Kycklingbullarna i jordnötssås förflyttar dig direkt till Asien.
En mager och mild färs som passar både till milda och kryddiga köttbullar med asiatisk touch som i det här receptet på kycklingköttbullar i jordnötscurrysås.

Fläskfärs till asiatiskt

Kryddiga köttbullar med dippsås_liggande_TIF.jpg

Kryddiga köttbullar, perfekta att dippa i en färdigkryddad crème fraiche med paprika och chili.
Lite fetare färs som ger saftiga köttbullar och passar bra för att lyfta fram starka smaker. Ge fläskfärsen en asiatisk touch med vitlök, salladslök, koriander och chili som i de här kryddiga köttbullarna med dippsås.

Kalvfärs för italienskt stuk

Italienska köttbullar med extra fyllig tomatsås1440.jpg

De här italienska köttbullarna är så goda att vi frestar med bilden en gång till.
Lite lättare färs som gärna kan ges en italiensk touch med parmesan, citron och kapris som i det här receptet på i italienska köttbullar med tomatsås. Används också till frikadeller, till exempel kalvfrikadeller i tomatsås, köttbullar som sjuds i till exempel tomatsås. Frikadeller kan också sjudas i buljong.

Kan du fluff-knepet?

Byt ut lite av mjölken eller grädden mot vichyvatten. Då blir köttbullarna fluffiga.

Lammfärs med touch av Medelhavet

Lammbullar med oliver - Lammekødboller med oliven1440.jpg

Oliver, vitlök, kanel och cayenne gifter sig finfint med lammfärs.
Smakrik färs som passar bra med grekiska smaker som oliver, vitlök, persilja och citron. Några av de smakerna finns i det här receptet på lammbullar med oliver. Eller till en Mellanösterninspirerad kryddning med spiskummin, kanel och mynta. De här lammfärsbullarna med rödlinsragudrar mer åt Mellanöstern.

Viltfärs – härligt höstigt

Älgköttbullar1440.jpg

Köttbullar på vilt smakar lite mer.
Mager färs som behöver grädde för att bli saftig. Passar med klassiska viltkryddan enbär som i det här receptet på älgköttbullar.

Vegofärs för gröna gommar

1440 Sloppy Joes med ädelost_TIF.jpg

Sloppy Joes, vegoburgare de luxe.
Formbar vegofärs har ungefär samma fetthalt som nötfärs och kan ersätta alla sorters köttfärs. Här har vi lagat Sloppy Joes med ädelost, en "slarvig" men riktig god burgare, på sojafärs.

Tips!

Vilken färs du än använder så är det gott med gräddsås till köttbullarna. Krydda upp den med messmör, vinbärsgelé eller lingonsylt. Ta inspiration från det här receptet på renskavsgryta som får extra god smak av vinbärsgelé.

Köttbullsskolan – läs mer