Receptsamling Spenat
Fyll kroppen med härliga vitaminer från spenat! Spenat är fyllt av folsyra som bland annat hjälper till vid celldelning i kroppen och bidrar till att det bildas nytt blod.
Läs merSmak
Spenat har en mild smak och innehåller oxalsyra, som inte ger någon effekt på smaken.
Tillagning och servering
Spenatblad måste sköljas noggrant i mycket vatten. Fiska upp löven ur vattnet när sanden och jorden har sjunkit till botten av vattenbadet. Ta sedan bort de grövre stjälkarna. Både blad och stjälkar används på unga salladsblad, och de används särskilt råa i sallader och smörgåsar. När spenat värmebehandlas kollapsar den och dess volym blir ungefär ¼ av den för färsk spenat. Spenat används ofta i snabbstekta rätter och i italienska rätter som lasagne , cannelloni och pastarätter . Det är också en bra ingrediens tillsammans med ägg, till exempel i pajer och omeletter . Spenat kan stuvas i grädde som tillbehör till till exempel hamburgare eller fiskrätter, där man kan använda både hackad spenat och hela blad. Spenat kan också läggas till en soppa , smoothie eller en pesto.
Tidigare avrådde man från att använda överbliven varm mat med spenat. Men Livsmedelsverkets rekommendation är nu att maten ska kylas snabbt och vid eftervärmning ska temperaturen stiga till minimum 75°.
Säsong
Spenat är i säsong från april till oktober.