• Artiklar
  • Innertemperatur för kyckling – så lagar du den perfekta kycklingen!
Matskola

Innertemperatur för kyckling – så lagar du den perfekta kycklingen!

Innertemperatur för kyckling – så lagar du den perfekta kycklingen! Chicken Kiev – saftiga kycklingfiléer fyllda med smör.

Kyckling är en riktig vardagskompis som går att variera i all oändlighet – i till exempel grytor, pastarätter, pajer, eller på grillen. En av hemligheterna bakom en saftig kyckling är att hålla koll på innertemperaturen med hjälp av en stektermometer. Nedan hittar du rätt innertemperatur att sikta på för olika kycklingdelar samt några av våra bästa tips!

Innertemperatur för kyckling

När du mäter med en stektermometer i den tjockaste delen av en kycklingfilé bör innertemperaturen ligga på 72˚C. När det kommer till hel kyckling, och delar som kycklingklubbor och kycklinglår, så bör du sikta på en innertemperatur på 82˚C intill benet.

Kom ihåg att graderna kan stiga lite efter tillagning, så du kan avsluta tillagningen lite innan önskat gradtal och sedan låta kycklingen vila.

Temperatur i ugn

Generellt kan du sikta på en ugnstemperatur på mellan 175 och 225 grader. Grader och tid beror dock på vilken typ av kyckling du ska laga, hur tjock kycklingen är, samt vilken typ av ugn du har.

En hel kyckling i ugn kan du generellt sett tillaga under en lite längre tid (till exempel 175 grader i cirka 45-60 min) på en lägre temperatur, medan du med till exempel kycklingbröstfilé kan satsa på högre temperaturer under en kortare tid (till exempel 200 grader i cirka 20-30 min).

Tips – då är kycklingen klar

Har du inte en stektermometer så finns det andra sätt att ta reda på att kycklingen är klar. När du skär igenom kycklingen ska köttet inte vara rosa eller genomskinligt, utan mer vit. Och saften som rinner ut ska inte vara rosafärgad utan helt klar. Kan du checka av de två punkterna så är du good to go!

Mer läsning