Arlabloggen

Kattungar

Alma och Arvid har hittat kattungar.

Varje år föds det någon kull med kattungar. Det är inte alltid så lätt att hitta dem. Mamman gömmer dem gärna på svåråtkomliga ställen i laggårn.

De är otroligt söta och barnen älskar att kela med kattungarna.

6 Kommentarer

Majvi Träff  •  Sep 12, 2010 12:13
Många gånger har katter det bra på bondgårdar Katthonor kan få flera kullar om året -det har beräknats c:a 120 ungar under dess livstid-och de kan gömma undan ungarna så man inte hittar dom när de är små.Kattungarna blir skygga , de växer upp och får kattungar osv. Det finns olika beräkningar där men ett är att det av 2 okastrerade katter kan det bli 10 miljoner katter efter 10 år. Nu överlever inte alla kattungar, och en del hittas och tas omhand så det blir inte så stora siffror men på många gårdar går det överstyr och det blir alldeles för många katter som man sedan skjuter för att lösa problemet. Då är det bättre att ha honkatterna kastrerade, och de blir inte sämre råttjägare då. Känner ni till att det finns över 100.000 hemlösa katter i Sverige och att det föds alldeles för många kattungar? Det hittas många övergivna kattungar nu som folk har ledsnat på, en del hittas i igentejpade lådor i skogen.Det har även förekommit att kattungar har begravts levande men hittats av en slump. Det är bra att era barn får lära sig att vara snälla mot djur.
Gunilla Hallgren  •  Sep 12, 2010 11:04
Säger precis som Mia. Varför kastrerar ni inte honkatterna???? Det är precis lika viktigt. Med kastrerade honkatter så slipper ni ifrån de okastrerade hankatterna och får en stabil, trygg liten koloni, som jobbar med det de ska. Eller har ni den urusla inställningen, att katthonor ska få ungar? Eller att de jagar sämre? Ni har inte heller svarat MIa på det hon frågade om,nämligen om ni har § 16 tillstånd eller om ni låter de små gå kvar hos sin mamma tills de är minimum 12 veckor. Visa respekt även för det minsta husdjuret på era gårdar, alla ni producenter av våra livsmedel här i Sverige.
Mia Dalén  •  Sep 10, 2010 17:06
Hankatterna är kastrerade? Men honkatterna då? Dom är ju INTE kastrerade, uppenbarligen!!
Joachim Aaby-Ericsson  •  Sep 10, 2010 16:20
Hej Mia och Gunilla. Av gammal tradition tillhör den svenska bondkatten en bondgård. Våra katter strövar fritt på gården. Dom har tiotusentals kvadratmeter inom- och utomhus att röra sig på och tusentals gömställen, ex höskulle, halmlador, vägg och golvutrymme mm mm. Hankatterna är kastrerade för att vi vill behålla dom på gården, annars drar dom instinktivt iväg på friarstråt. Det kommer dock andra hankatter hit som inte är kastrerade. Dom flesta bondungar, även mig och min fru, är uppväxta med katter och kattungar. Vi tycker det är bra att våra barn får lära sig att hantera djur. Katterna hjälper oss att hålla råttor och möss i schack. Katterna jagar dock endast av instinkt eftersom dom får kattfoder varje dag i stallet. Fortsätt gärna följa våran blogg. Mvh Jocke
Mia Dalén  •  Sep 09, 2010 20:36
Hutlöst!! Det är vad det är!! Kattungarna tjänar ni inga pengar på, så därför behöver ni inte bry er om dom, eller? Kastrera honkatterna och eventuella hankatter omedelbart!! Ta ert ansvar!! En katt får inte få fler än 2 kullar per år. Inte heller får ungarna skiljas från modern innan 12 v. Håller ni er inom dessa regler? Jag önskar att ni ger mig ett svar på min mail, snarast möjligt. Har även kontaktat Arla för kommentarer om denna typ av djurhållning.
Gunilla Hallgren  •  Sep 09, 2010 20:20
Hur kan ni bara acceptera detta med kattungar som föds okontrollerat? Och skryta med det dessutom!!!!! Ni ser till att katter saknar status! Vad händer sen med kattungarna? Slår ni ihjäl dem?????