Martin Moses nyårssnittar Årets Kock 2019

Recept

Martin Moses: "Det här är snittar som alla klarar av att laga!"

Är det nyår så är det. Därför gör Martin Moses läckra snittar med löjrom, lax, hummer, oxfilé och goda ostar.

Vad sägs om ljuvliga små godsaker som löjromspizza med syrad grädde, skaldjurskroketter med citron-crème fraiche, bifftartar med brynt smöremulsion, hummertaco i tortilla och blåmögelostkräm med rödlöksmarmelad? 

– Recepten återspeglar mig som matlagare och vad jag själv gärna bjuder på och äter på nyår. Själv tycker jag att löjrom är fantastiskt gott. Det är roligt att använda råvaror som man förknippar med nyår. Det är en lyxkväll., säger Martin Moses.  

Och påpekar att det inte några jättemängder av lyxråvaror som går åt, till exempel ett halvt hekto löjrom att strö över pizzan och oxfilé i mindre mängd – hellre svenskt och KRAV-märkt än ett stort köttstycke från andra sidan jordklotet.

Med lite mindre protein får grönsakerna i stället spela en ännu större roll.  

– Sätt din egen touch på det hela, byt löjrom mot lax- eller sikrom, om du vill, och välj dina favoritgrönsaker och -ostar.  

De tio snitsiga snittarna Martin Moses har skapat till årets festligaste fest är små, pyssliga och vackra. Men han tycker inte att hemmakocken ska låta sig avskräckas av det.  

– Det är definitivt mat som alla klarar av att laga. Ett tips är att provlaga maten. Det som framför allt gäller är planering och framförhållning, den här matlagningen är lite mer tidskrävande. En hel del går att förbereda dagen innan.  

Han nämner laxtartaren, rödlöksmarmeladen, blåmögelostkrämen, majonnäsen och de rostade pinjenötterna.

Till de brynta svamparna med cheddarost använder Martin Moses köpekrustader. Och vill du förenkla matlagandet ännu mer så köp färdiga tortillas i stället för att baka.  

Är du värd eller värdinna kan du också delegera matlagandet för minskad press och stress. Om ni är några stycken så laga till exempel två rätter var. 

– Så brukar vi göra med våra vänner på nyår. Vi brukar fira med samma gäng och även om de andra inte är kockar så är det alltid matfokus. Alla förbereder sin rätt hemma och sedan träffas vi och lagar det sista ihop. Alla tar med dryck som passar till, säger han. 

Ofta blir det så gott och mycket att måltiden tar hela kvällen. Martin Moses berättar om den gången det blev varmrätt först efter tolvslaget.

Det nyår han minns allra mest var när han jobbade på enstjärniga restaurang Fond i Göteborg. Efter 14 år stängde krogen på nyårsafton 2013 med ett en riktig gourmetfest.  

– Det var en minnesvärd kväll. Det var nostalgiskt och lite vemodigt när restaurangen man jobbat på i många år stängs.

Ring, klocka, ring

Nyår med Arla Köket

Tips, recept och inspiration för en lyckad nyårsafton.

Fixa nyårsfesten