Kornotto med butternutpumpa och ljummen tryffelvinägrett

1 tim Huvudrätt Varmrätt
Kornotto med butternutpumpa och ljummen tryffelvinägrett

Kornotto är en risotto som är gjord på korngryn istället för ris. Med smaker från butternutpumpa, champinjoner och tryffel blir det en riktig festmåltid. Väljer du att toppa rätten med lite riven färsk tryffel ökar lyxfaktorn rejält.

Känt från Matkanalen
Känt från Matkanalen
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

Pumpa:

Butternutpumpa
ca 800 g
50 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Vatten
1½ dl
Strösocker
1 dl
Ättiksprit 12%
½ dl

Kornotto:

Hela korngryn
2 dl
Schalottenlök, finhackad
1
Vitlöksklyfta, finhackad
1
50 g
Vitt vin
1 dl
Grönsaksbuljong
4½ dl
100 g
½ dl
Salt och svartpeppar

Vinägrett:

Champinjoner
100 g
1 msk
Liten vitlöksklyfta, finhackad
1
Schalottenlök, skivad
1
Mild olivolja
1 dl
Citron
saften från 1
Olja med smak av tryffel
1 tsk
Flytande honung
1 tsk
Salt och svartpeppar

Till servering:

Smörgåskrasse
1 ask
Rostade pumpakärnor
1 dl
Färsk tryffel, ca 30 g
ev 1

Gör så här

Pumpa:

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och skär pumpan i 1x1 cm bitar.
  • Bakad pumpa - Blanda 2/3 av pumpan med smör, salt och lite svartpeppar. Lägg i en ugnsform och rosta i mitten av ugnen tills den är mjuk, ca 30 min.
  • Syrad pumpa - Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Tillsätt resterande pumpa och sjud under lock tills den mjuknat, ca 10 min. Låt svalna i spadet.

Kornotto:

  • Fräs lök och vitlök i hälften av smöret på medelvärme i en vid kastrull. Tillsätt korn och vitt vin. Låt vinet koka in.
  • Häll på buljongen. Sjud under lock på medelvärme ca 25 min, tills kornen är mjuka. Rör om då och då.
  • Riv osten, men spara ca 25 g till servering.

Vinägrett:

  • Spara två champinjonerna till servering och finhacka resten. Fräs svampen i smöret tills gyllene. Tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare någon min. Låt svalna något.
  • Blanda olivolja, citronsaft, tryffelolja och honung.
  • Blanda svampen med vinägretten. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vid servering:

  • Ta kastrullen från värmen och rör ner ost, resterande smör och smetana. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Skiva den sparade svampen tunt och hyvla flagor av osten. Värm kornotton och fördela mitt på varje tallrik.
  • Toppa med syrad och bakad pumpa, smörgåskrasse, pumpakärnor, svamp och ostflagor. Ringla över vinägretten och toppa ev. med lite finriven färsk tryffel.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

785 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 18 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 54 g
https://www.arla.se/recept/kornotto-med-butternutpumpa-och-ljummen-tryffelvinagrett/