Italiensk maräng med färskostmousse och hjortron

Italiensk maräng med färskostmousse och hjortron

Lyxig dessert som lyfter det svenska guldet, hjortron och ost! Krämigt, sött och syrligt - passar alla smaker. Det går utmärkt att förbereda denna dessert några dagar innan den ska avnjutas. Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/italiensk-marang-med-farskostmousse-och-hjortron/

Gör så här

Färskostmousse:
  • Vispa färskost med 2 dl grädde tills den börjar få toppar. Ställ åt sidan.
  • Blötlägg gelatinen i kallt vatten.
  • Vispa äggulorna luftiga i en rostfri bunke.
  • Koka under tiden upp socker och vatten till 118°.
  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggulorna under kraftig vispning. Vispa tills äggulorna svalnat och blivit blanka och styva.
  • Värm upp den återstående grädden och smält gelatinet i den. Blanda ner gelatinet i den vispade färskostblandningen.
  • Vänd försiktigt ner äggulorna i den vispade färskostblandningen.
  • Fyll moussen i silikonformar eller plastade portionsskålar. Frys minst 4 timmar, men helst över natten.
Hjortronmylta:
  • Tina bären i ett durkslag över en bunke. Spara och använd vätskan som runnit av från bären.
  • Koka ihop vätskan med citronsaft, socker och stjärnanis.
  • Blanda ner hjortronen och låt stå.
  • Värm försiktigt upp hjortronmyltan vid servering.
Italiensk maräng:
  • Vispa äggvitor och salt till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.
  • Koka upp socker och vatten till 121°.
  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under ständig vispning.
  • Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
Vid servering:
  • Ta ut färskostmoussen ur formarna. Stick in en gaffel i botten.
  • Doppa moussen i den italienska marängen.
  • Ta försiktigt av moussen från gaffeln och lägg upp på fat. Upprepa med alla.
  • Bränn av marängen med hjälp av en gasbrännare.
  • Låt tina upp 3 min innan servering eller låt stå i frys fram till servering. (Det går jättebra att förbereda detta upp till två veckor innan och ha i frysen. Tina då från frys ca 10 min innan du serverar).
  • Servera färskostmoussen med varm hjortronmylta.
Klart!
Energi:

770 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 104 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Färskostmousse:
300 g
3 dl
Gelatinblad
5
Äggulor
2
Strösocker
1 dl
Vatten
½ dl
Hjortronmylta:
Frysta hjortron
500 g
Ekologisk citron
1
Strösocker
2½ dl
Stjärnanis
2
Italiensk maräng:
Äggvitor, ca 150 g
5
Salt
½ krm
Strösocker, ca 250
2¾ dl
Vatten
½ dl