Rimmad torskrygg med blåmusselsås och jordärtskocka

Rimmad torskrygg med blåmusselsås och jordärtskocka

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(11 st)

1 tim

Att rimma torsk är ett mycket bra sätt att få en fast och fin konsistens på fiskköttet. Använd gärna en termometer, så slipper du oroa dig för att fisken ska bli torr.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Antal portioner

Rimmad torsk:

Jordärtskocka:

  • 1 kg jordärtskockor
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ättiksprit 12%

Blåmusselsås:

Sallad:

  • 65 g babyspenat
  • 50 g ärtskott, grovhackade
  • 1 schalottenlök, tunt skivad
  • 2 msk olivolja
  • ½ kruka färsk dill
  • saft från ½ citron
  • 2 krm salt

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

Jordärtskocka:

Börja med skockorna. Sätt ugnen på 175°. Spara 4 skockor. Skrubba resten ordentligt och blanda med olja och salt. Rosta i ugnen tills mjuka, ca 45 min. Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Skala och skär de sparade jordärtskockorna i små tärningar, 1x1 cm. Lägg dem i kastrullen och låt dra minst 20 min i rumstemperatur.

Blåmusselsås:

Smält lite av smöret i en gryta. Fräs lök, vitlök och fänkål på låg värme 4-5 min. Höj värmen, häll på vin och koka 1-2 min. Tillsätt musslor och vatten. Koka hastigt under lock tills musslorna öppnat sig, ca 1 min. Släng musslor som inte har öppnat sig. Lyft ur musslorna och plocka ur köttet, men spara hälften med skal till servering. Sila fonden och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt syrad grädde och koka 6-8 min utan lock.

Rimmad torsk:

Sätt ugnen på 100°. Skär fisken i portionsbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och salt och rör tills saltet löst sig. Häll saltlagen över torsken och låt stå i kylen 10 min. Var noga med tiden. Skölj och torka av fisken. Smörj en ugnsform med hälften av smöret. Lägg i fisken och klicka på resterande smör. Tillaga i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45°, ca 20 min.

Sallad:

Blanda spenat, ärtskott, lök och dill med olivolja, citronsaft ,salt och peppar precis innan servering.

Vid servering:

Koka upp musselsåsen. Tillsätt smör och prästost och mixa slät med stavmixer. Vänd ner musslorna och låt allt bli varmt.   Lägg salladen i mitten på djupa tallrikar. Lägg rostad och picklad skocka runt om. Lägg torsken på salladen. Häll den varma såsen och musslorna över fisken.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 780 kcal
  • Protein: 47 g
  • Kolhydrater: 27 g
  • Fett: 52 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag