Löjrom med potatiskräm, lagrad ost och färsk pepparrot

Löjrom med potatiskräm, lagrad ost och färsk pepparrot

45 min Förrätt
Len potatiskräm med krispigt bröd, brynt smör och löjrom. En underbart god, enkel men ändå lyxig förrätt signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo. Laga bara den här rätten eller kockens hela festliga nyårsmeny.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Gör så här

Potatiskräm:
  • Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, även potatisarna till serveringen. Låt ånga av och lägg undan 2 potatisar till senare.
  • Finriv osten. Pressa 4 potatisar och blanda med smör, crème fraiche och ost. Mixa hastigt till en slät kräm och smaka av med salt.
Brödkrisp:
  • Skär eller riv brödet i mindre bitar. Stek det krispigt i smör. Låt rinna av på hushållspapper.
Till servering:
  • Skiva de kokta potatisarna. Finhacka löken. Skala och finriv pepparroten.
  • Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.
Vid servering:
  • Lägg skivad potatis på tallrikarna. Klicka ljummen potatiskräm på skivorna.
  • Toppa med rödlök, brödkrisp, löjrom och pepparrot. Skeda över det brynta smöret och garnera med dill.
Klart!
Energi:

450 kcal

Protein: 13 g
Kolhydrater: 26 g
Fett: 32 g

Ingredienser

Brödkrisp:
Surdegsbröd
2 skivor
1 msk
Potatisar, fast sort
2
Liten rödlök
1
Färsk pepparrot
20 g
125 g
Löjrom
180 g
Dillstjälk
1