Dovhjort med jordärtskockskräm

Dovhjort med jordärtskockskräm

Betyg

(116 st)

Dovhjortsfilé med underbar kräm på jordärtskockor blir till en underbar kombination i denna lyxiga rätt. Syrliga, syltade lökar, en ljuvlig löksky och krispigt ostströssel toppar rätten.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 800 g dovhjortsfilé eller rådjursfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 kvistar färsk timjan

Ostströssel

Citronsyltad lök

  • 4 röda steklökar
  • ½ dl strösocker
  • ¾ dl pressad citronsaft

Jordärtskockskräm

Löksky

Gör så här:

Gör så här:

Ostströssel: Skiva och stek svampen hårt i smör-&rapsolja. Blanda med ost. Linda in i plastfolie, forma till en rulle och frys in. Citronsyltad lök: Skala och dela steklökarna. Koka upp socker och citronsaft. Häll den varma lagen över lökarna och låt kallna. Jordärtskockskräm: Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden. Lyft upp jordärtskockorna och mixa dem till en slät kräm tillsammans med osten. Späd med grädden lite i taget. Smaka av med salt. Löksky: Skala och skiva lökarna. Bryn dem i olja. Tillsätt socker och låt karamellisera. Slå på citronsaft och buljong, och koka ihop tills ca 3 dl återstår. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Sila. Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet fritt från senor, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör, lägg ner timjan mot slutet. Stek i mitten av ugnen till 50° innertemperatur. Låt vila ca 10 min. Skiva köttet och servera med jordärtskockskräm, löksky och syltad lök. Riv över den frysta osten och servera genast.

Brynt smör - en riktig smakförhöjare!

 

Näringsvärden, per port

  • Energi: 985 kcal
  • Protein: 64 g
  • Kolhydrater: 39 g
  • Fett: 62 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem