Dovhjort med jordärtskockskräm

Dovhjort med jordärtskockskräm

60+ min Huvudrätt
Dovhjortsfilé med underbar kräm på jordärtskockor blir till en underbar kombination i denna lyxiga rätt. Syrliga, syltade lökar, en ljuvlig löksky och krispigt ostströssel toppar rätten.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/dovhjort-med-jordartskockskram-loksky-och-oststrossel/

Gör så här

  • Ostströssel: Skiva och stek svampen hårt i smör och olja. Blanda med ost. Linda in i plastfolie, forma till en rulle och frys in.
  • Citronsyltad lök: Skala och dela steklökarna. Koka upp socker och citronsaft. Häll den varma lagen över lökarna och låt kallna.
  • Jordärtskockskräm: Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i grädden.
  • Lyft upp jordärtskockorna och mixa dem till en slät kräm tillsammans med osten. Späd med grädden lite i taget. Smaka av med salt.
  • Löksky: Skala och skiva lökarna. Bryn dem i olja. Tillsätt socker och låt karamellisera.
  • Slå på citronsaft och buljong, och koka ihop tills ca 3 dl återstår. Red med majsstärkelse utrört med lite vatten. Sila.
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Putsa köttet fritt från senor, salta och peppra. Bryn köttet runt om i smör, lägg ner timjan mot slutet.
  • Stek i mitten av ugnen till 50° innertemperatur. Låt vila ca 10 min.
  • Skiva köttet och servera med jordärtskockskräm, löksky och syltad lök. Riv över den frysta osten och servera genast.
Klart!
Energi:

985 kcal

Protein: 64 g
Kolhydrater: 39 g
Fett: 62 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.

Ingredienser

Dovhjortsfilé eller rådjursfilé
800 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Färsk timjan
10 kvistar
Ostströssel
Stora champinjoner
4
Svenskt Smör från Arla®
1 msk
Rapsolja
1 msk
75 g
Citronsyltad lök
Röda små gula lökar
4
Strösocker
½ dl
Pressad citronsaft
¾ dl
Jordärtskockskräm
Jordärtskockor
700 g
3 dl
75 g
Löksky
Rödlökar
2
Svenskt Smör från Arla®
2 msk
Strösocker
1 msk
Pressad citronsaft
2 msk
Köttbuljong
5 dl
Majsstärkelse
1 tsk