Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

2 tim Huvudrätt Middag
Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

Underbart recept på lamm serverad med krämig gratäng. Fräsch och välsmakande tomatsalsa skapar fulländning. Receptet är skapat av Gustav Trägårdh, Årets kock 2010.

Ingredienser

Benfri lammstek
1 kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Hackade vitlöksklyftor
2
Hackad färsk rosmarin
2 msk
Hackad färsk timjan
2 msk

Gratäng:

Mjölig potatis
400 g
Jordärtskockor
400 g
Gula lökar
2
3 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1½ dl

Tomatsalsa:

Körsbärstomater, gärna olika färger
250 g
Schalottenlökar
2
Hackade färsk timjan
2 msk
Hackad färsk rosmarin
1 msk
Hackade vitlöksklyftor
2
Citron
rivet skal av ½
Chilisås
1 msk
Salt
1 krm
Honung
1 tsk

Gör så här

  • Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök.
  • Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
  • Lammstek: Sätt ugnen på 125° eller 100° varmluft.
  • Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min.
  • Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min.
  • Höj temperaturen till 225°.
  • Tillaga gratängen ca 15 min tills den fått fin färg.
  • Tomatsalsa: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt.
  • Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas.
  • Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

870 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 60 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 50 g
https://www.arla.se/recept/lammstek-med-jordartskocksgratang-och-tomatsalsa/