Skummig potatissoppa med pocherat ägg

Skummig potatissoppa med pocherat ägg

Förrätt
Potatissoppa är en uppskattad klassiker som är enkel att förbereda. Här en härligt krämig soppa med potatischips på toppen som ger fin krispighet. Receptet har skapats av Klas Lindberg, Årets Kock 2012.
Klas  Lindberg
Klas Lindberg Årets kock 2012
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/skummig-potatissoppa-med-pocherat-agg/

Gör så här

  • Skala och skär potatis, lök och vitlök i bitar. Fräs dem i smör i en kastrull. Tillsätt vin och buljong.
  • Koka upp och låt det koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll ättikan i 4 små koppar, Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp och låt dra ca 10 min. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull.
  • Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel. Häll snabbt i äggen in mot kanten. Låt dra ca 2 min. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem droppa av på papper.
  • Häll soppan i 4 tallrikar. Dela äggen och lägg dem i soppan. Krydda med svartpeppar och toppa med citron, lök och körvel. Servera med potatischips.
Klart!

Tips! Lägg äggen i sopptallrikar och servera soppan vid bordet när gästerna satt sig.

Energi:

524 kcal

Protein: 10 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Mandelpotatis
200 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
15 g
Vitt vin
2 dl
Grönsaksbuljong
2 dl
½ dl
Salt
Svartpeppar
Pocherat ägg:
Små ägg
4
Ättiksprit 12%
2 msk
Svartpeppar
Citron
rivet skal av 1
Finhackad rödlök
1 msk
Färsk körvel
8 kvistar
Potatischips, saltade