Purjolökstarte med löjrom

Purjolökstarte med löjrom

Betyg

(96 st)

Purjolökstarte är en suverän förrätt. När purjolöken rostas får den en rökig och något söt karaktär. Gör denna tarte dagen innan så går den lättare att skära upp. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • löjrom
  • färsk dill

Gör så här:

Gör så här:

Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 1 tim. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång sockerkaksform. Kavla ut pajdegen till en rektangel och tryck ut i formen. Låt vila i kyl 1 tim. Sätt ugnen på 225°. Skölj purjolöken och skär bort lite av det gröna och spara till garnering. Baka purjolöken i mitten av ugnen ca 30 min, de yttre bladen ska bli riktigt mörka. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 200°. Nagga botten av pajskalet och pensla med äggulan. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Ta bort de mörka bladen på purjolöken, dela och skär den i längder. Fördela dem i pajskalet. Vispa ihop smetana, äggulor, mjöl, salt och peppar. Häll det i formen. Fortsätt grädda ca 15 min. Strimla det gröna från purjolöken riktigt tunt och lägg i iskallt vatten så att det blir krispigt. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil. Skär den kalla tarten i 3 cm breda bitar. Värm dem i ugnen ett par min. Klicka på löjrom och garnera med strimlad purjolök och dillvippor.

Näringsvärden, per per bit

  • Energi: 285 kcal
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 14 g
  • Fett: 23 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem