Arancini med svamp

Arancini med svamp

60+ min Förrätt
Risotto med svamp är en klassiker. Men allt som är friterad är extra gott! Arancini är friterade kroketter fyllda med krämig risotto. Dessa har underbar smak av svamp och lagrad ost. Umamibomb perfekt som tilltugg till nyår! Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/arancini-med-svamp/

Gör så här

Svamp:
  • Finhacka svampen.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek svampen tills den börjar ta färg.
  • Tillsätt smör och timjan, stek gyllene. Smaka av med salt. Låt svalna.
Risotto:
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Stek lök och vitlök mjuk i smöret. Tillsätt riset och stek ca 1 min.
  • Häll på vinet och låt det koka in.
  • Värm upp buljongen i en liten kastrull.
  • Tillsätt ljummen buljong i omgångar under kokningen tills riset är precis mjukt, rör i riset ofta under kokningen.
  • Tillsätt den stekta svampen. Smaka upp med chili flakes, vinäger och salt.
Bechamel:
  • Smält smöret i en liten kastrull. Pudra över mjölet och blanda väl.
  • Vispa ner mjölken och koka upp under omrörning.
  • Ta från värmen och tillsätt riven ost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Arancini:
  • Blanda risotto med bechamel. Ställ smeten i kylen ca 30 min.
  • Rulla 24 jämnstora bollar och frys i ca 1 timme för att underlätta paneringen.
  • Panera arancini först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och sist i panko. (Det går bra att förbereda detta upp till två veckor innan och ha i frysen).
  • Ta ut 30 min innan fritering.
Vid servering:
  • Värm upp olja i en stor kastrull eller fritös till 180°.
  • Fritera arancini i omgångar tills de är krispiga och gyllene, ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Salta och toppa med chiliflakes om du gillar hetta.
  • Servera nyfriterade arancini med en klick crème fraiche att dippa i.
Klart!

Ingredienser

Skogschampinjoner
250 g
Matolja
2 msk
2 msk
Hackad färsk timjan
2 msk
Risotto:
Gula lökar
2
Vitlöksklyfta
1
1 msk
Carnaroli eller arborioris
1½ dl
2 msk
Vitt vin
1 dl
Svamp- eller grönsaksbuljong
5 dl
Chili flakes
ca ½ tsk
Vinäger
ca 1 tsk
Salt
Bechamel:
1 msk
Vetemjöl
1 msk
1 dl
Riven Castello® Kata
1 dl
Salt och svartpeppar
Panering:
Ägg
2
Vetemjöl
1 dl
Panko
1 dl
Olja, till fritering
Till servering:
2 dl