Mandelpotatisplättar med löjrom

Mandelpotatisplättar med löjrom

45 min Förrätt
Ljuvliga potatisplättar, en svensk variant av blinier, på mandelpotatis med löjrom och syrlig crème fraiche blir till en fantastisk förrätt eller trevliga tilltugg. Receptet är skapat av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007.
https://www.arla.se/recept/mandelpotatisplattar-med-lojrom/

Gör så här

  • Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en purépress.
  • Blanda med ägg, crème fraiche, grädde, mjöl, salt och socker.
  • Smält smör i en stekpanna. Spritsa eller klicka ut små plättar i pannan och stek på medelvärme 1-2 min per sida.
  • Värm ev plättarna en kort stund i 200° varm ugn innan servering.
  • Skala och finhacka rödlöken.
  • Skala citronen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Dela dem i mindre bitar.
  • Fördela löjrom, lök, crème fraiche, gräslök och citron på plättarna.
Klart!
Energi:

355 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Mandelpotatisar
4
Ägg
1
1 dl
½ dl
Vetemjöl
1 dl
Salt
2 krm
Strösocker
2 krm
Rödlök
½
Liten citron
1
Löjrom
100 g
1 dl
Hackad färsk gräslök
1 msk